Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ο... Λοβέρδος το'' σκασε!

Με πλήρη... αποτυχία στέφθηκε το χθεσινό «σόου» του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τελικά αποχώρησε κακήν κακώς στη μέση της συνέντευξης Τύπου, όταν αντιλήφθηκε ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο για... πυροτέχνημα! Ο λόγος για το θέμα με τις «κρυφές αποθήκες» στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας, οι οποίες εντοπίστηκαν ύστερα από έρευνες του διοικητή της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αρη Μουσιώνη. Στις αποθήκες, που δεν ήταν καταγεγραμμένες, βρέθηκε πλήθος από πανάκριβα υλικά, όπως βηματοδότες, βαλβίδες μιτροειδούς, καθετήρες και χειρουργικά πλέγματα αξίας 1.000.000 ευρώ, όταν για την εύρυθμη λειτουργία το νοσοκομείο χρειάζεται υλικά αξίας 200.000 ευρώ, όπως αποκάλυψε ο κ. Μουσιώνης. Μάλιστα, ο φάκελος με το υπεράριθμο απόθεμα (στοκ) υλικών του νοσοκομείου θα αποσταλεί στην προϊσταμένη Πρωτοδικών της Εισαγγελίας Αθηνών Ελένη Ράικου, ενώ στις 29 Ιουνίου ο υπεύθυνος που έκανε τις παραγγελίες θα οδηγηθεί στο πειθαρχικό για να δώσει εξηγήσεις.
 Ο υπουργός Υγείας, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, χαρακτήρισε το γεγονός ως νέο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε και ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο με 1.000.000 ευρώ. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση σε συνδικαλιστές, «κυρίως στους αριστερούς συνδικαλιστές αλλά και σε πασόκους», όπως τόνισε, «οι οποίοι έκαναν τους τελευταίους μήνες λόγο για ελλείψεις υλικών, ενώ στην ουσία οι αποθήκες των νοσοκομείων είναι γεμάτες με υλικά».

Τελικά, όμως, η αλήθεια είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν ζημιώθηκε ούτε ένα ευρώ από τη συγκεκριμένη υπεράριθμη ποσότητα υλικών, καθώς δεν είχαν προπληρωθεί, διότι αποτελούσαν παρακαταθήκες, που σημαίνει ότι ο λογαριασμός πληρώνεται μετά χρήση τους.

Αυτή είναι μια συνήθη -κακή- πρακτική που ακολουθείται, διότι δεν λειτουργεί η Επιτροπή Προμηθειών του υπουργείου Υγείας, που είναι υπεύθυνη για τους διαγωνισμούς στις προμήθειες αναλώσιμων υλικών, με συνέπεια οι διευθυντές των κλινικών να κάνουν απευθείας παραγγελίες από τις προμηθεύτριες εταιρίες που προτιμούν, οι οποίες πληρώνονται μόνο για την ποσότητα των υλικών που τελικά χρησιμοποιείται.
Το σόου των εντυπώσεων, λοιπόν, δεν έπιασε και όταν οι δημοσιογράφοι άρχισαν τις ερωτήσεις που αφορούσαν την ανύπαρκτη οικονομική ζημιά του Δημοσίου αλλά και το γεγονός ότι η έρευνα δεν αφορά το σύνολο των νοσοκομείων, παρά μόνο το Ιπποκράτειο, ο κ. Λοβέρδος απλά σηκώθηκε από την καρέκλα του και έφυγε τρέχοντας, χωρίς καν να πει μια δικαιολογία, έστω για τα προσχήματα!