Με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τη νέα του πτέρυγα.
Μια πτέρυγα που, όπως γνωρίζουν και έχουν παραδεχθεί οι γιατροί, οι εργαζόμενοι και ο ίδιος ο διοικητής του Ιδρύματος, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα εφ' όσον το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα δεν καλύπτει πλήρως ούτε τις ανάγκες του υπάρχοντος κτηρίου και οι νέες προσλήψεις συμβασιούχων που έχουν γίνει είναι οι ελάχιστες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για τη νυχτερινή βάρδια υπάρχουν μόνο δύο νοσοκόμες και οι νοσηλευτές σε πολλά τμήματα δεν μπορούν να πάρουν τη νόμιμη άδειά τους, ούτε ρεπό. Αρκετά βασικά τμήματα λειτουργούν με επικουρικό προσωπικό, με συμβάσεις που καθυστερούν, με αποτέλεσμα τα τμήματα να μένουν ακάλυπτα για μεγάλο διάστημα.
Οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζει σε ιατρικό προσωπικό το ΤΕΠ που έχει έναν ειδικό γιατρό και αυτόν
αποσπασμένο από Κέντρο Υγείας και οι υπόλοιπες βάρδιες καλύπτονται από τους γιατρούς των κλινικών. Τρεις χειρουργούς έχει η Χειρουργική Κλινική και έναν επικουρικό, 3 η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και 2 η Ουρολογική.
Στη σειρά κατάταξης, άλλωστε, από άποψη προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας, του Ρεθύμνου είναι προτελευταίο στη λίστα για το νοσηλευτικό προσωπικό και κάτω από το μέσο όρο για το ιατρικό, σύμφωνα και με δήλωση του διοικητή Γιώργου Μοσχοβάκη. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, το μηχάνημα υπέρηχου καρδιάς δεν λειτουργεί εδώ και ενάμιση μήνα, τα μηχανήματα τεχνητού νεφρού είναι σε λειτουργία σχεδόν 20 χρόνια και χρήζουν αντικατάστασης, ενώ ο αξονικός τομογράφος λόγω παλαιότητας πολύ συχνά βγαίνει εκτός λειτουργίας.
Ενώ αυξάνει ο πληθυσμός
Την ίδια στιγμή ο πληθυσμός στο νομό συνεχώς αυξάνεται -πάνω από 95 χιλιάδες, με ένα και μοναδικό νοσοκομείο- και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο ανέρχονται σε περίπου 6 χιλιάδες. Παράλληλα, ως τουριστική περιοχή δέχεται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ τα περιστατικά από τροχαία ατυχήματα που δέχεται είναι δεκάδες. Μόνο το 2009, από το αστικό περιβάλλον του Ρεθύμνου, 101 ήταν τα θύματα τροχαίων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Ταυτόχρονα η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς να απευθύνονται στο δημόσιο νοσοκομείο αντί των ιδιωτών γιατρών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση της τάξης του 20-30% στη ζήτηση υπηρεσιών υγείας στο νοσοκομείο. Βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση του νοσοκομείου είναι, σύμφωνα με την Ενωση Γιατρών, η πρόσληψη τουλάχιστον όσων γιατρών εκκρεμεί η τοποθέτηση από τον Ιούνιο του 2009, η πρόσληψη 50 νοσηλευτών, 29 ατόμων διοικητικού προσωπικού και 20 βοηθητικού προσωπικού, καθώς και η έγκριση του νέου οργανισμού λειτουργίας.