Κατ' αρχάς πρέπει να διατηρείτε ένα σωστό σωματικό βάρος με Δείκτη Μάζας Σώματος από 20 έως 24,9. Γυναίκες με πολύ χαμηλό ή υψηλό σωματικό βάρος παρουσιάζουν προβλήματα ωορρηξίας.
Καταναλώστε «καλούς» υδατάνθρακες και βγάλτε τους επεξεργασμένους από τη διατροφή σας. Καταναλώστε με λίγα λόγια προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Η επιλογή υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες που απορροφώνται πιο αργά μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα, μέσω του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα
και των επιπέδων της ινσουλίνης.
Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά οξέα από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν την ινσουλινοαντίσταση και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Καταναλώστε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια.
Επιλέξτε φυτικές πρωτεΐνες και αντικαταστήστε με αυτές μέρος των ζωικών πρωτεΐνων. Βάλτε στα γεύματά σας όσπρια, καρπούς, σόγια.
Προτιμήστε παχιά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως πλήρες γάλα, γιαούρτι, ακόμα και παγωτό παρασκευασμένο από πλήρες γάλα. 1-2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε λιπαρά φαίνεται να βοηθούν στην αύξηση της γονιμότητας.
Λάβετε σίδηρο μέσα από φυτικές τροφές. Η κατανάλωση φυτικών τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως φασόλια, ολικής άλεσης δημητριακά, ντομάτες, φακές, φαίνεται να βοηθάει τις γυναίκες.
Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης. Μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι γυναίκες που κατανάλωναν πολύ καφέ, δηλαδή πάνω από 5 φλιτζάνια ημερησίως καθυστέρησαν να συλλάβουν κατά 9 μήνες, σε σύγκριση με γυναίκες που έκαναν μικρότερη κατανάλωση καφέ.
Υποψήφιοι μπαμπάδες
Η ανδρική γονιμότητα έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων και επάρκεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει στην ανδρική γονιμότητα.
Διατροφικές συμβουλές για μελλοντικούς μπαμπάδες:
Διατηρήστε ένα σωστό σωματικό βάρος. Το χαμηλό βάρος και η έλλειψη τροφής μπορεί να οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές στον αναπαραγωγικό ιστό και να συμβάλουν στην υπογονιμότητα. Από την άλλη, η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με παραγωγή μικρού αριθμού σπερματοζωαρίων και ανικανότητα πιθανόν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται από το υπερβάλλον λίπος στην περιοχή των όρχεων.
Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως ακτινίδια, πορτοκάλια, φράουλες, πιπεριές, ντομάτες. Η βιταμίνη C προστατεύει τα σπερματοζωάρια και αυξάνει την κινητικότητά τους.
Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως ακόμη και μικρής διάρκειας ελλείψεις ψευδαργύρου μπορούν να μειώσουν τον όγκο του σπέρματος, καθώς και τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Καλές πηγές ψευδάργυρου είναι τα στρείδια, το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα φασόλια και το κοτόπουλο.
Εφοδιαστείτε με φολικό οξύ. Μελέτες δείχνουν ότι το φολικό οξύ βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος και μειώνει τις πιθανότητες γεννήσεων παιδιών με γενετικές ανωμαλίες. Φολικό οξύ μπορείτε να λάβετε με την κατανάλωση εμπλουτισμένων δημητριακών ολικής άλεσης, πράσινων φυλλωδών λαχανικών, οσπρίων.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η μεγάλη και συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Επίσης, το αλκοόλ μπορεί να επιδράσει στη μορφολογία των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητά τους, παρεμποδίζοντας τον μεταβολισμό της βιταμίνης Α που είναι χρήσιμη για την ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων.
Αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης. Η ημερήσια κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών καφέ δεν δημιουργεί πρόβλημα. Ομως, η μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης αυξάνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών που βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος.
Μην καταναλώνετε ζεστά ροφήματα ή ζεστές σούπες μέσα από πλαστικά δοχεία. Η καθημερινή συνήθεια να καταναλώνουμε τον ζεστό καφέ ή το τσάι μέσα σε πλαστικό ποτήρι είναι λάθος, καθώς η υψηλή θερμοκρασία βοηθάει στην παραγωγή βινυλούχων παραγόντων, οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των όρχεων.