ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ μόνο μίας ημέρας, η κυβέρνηση πέρασε προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο μέσω του προσχεδίου του Μεσοπρόθεσμου διαφορετική κοστολόγηση μέτρων από αυτή που έστειλε στις Βρυξέλλες.
Το πακέτο που έχει δημοσιοποιηθεί στην Ελλάδα είναι 28,4 δισ. ευρώ, ενώ (σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην «Επικαιροποίηση του Ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2011-2014») τα μέτρα που θα επωμισθούν οι έλληνες πολίτες είναι πολύ σκληρότερα. Για την ακρίβεια, φτάνουν τα 36 δισ. ευρώ. Συνολικά δεδομένων των μέτρων που ήδη δρομολογήθηκαν την περίοδο 2011-2015 το αντίτιμο του νέου δανείου, που θα λάβει η Ελλάδα, είναι 47,9 δισ. ευρώ έως το 2015! Πλούσιο παρασκήνιο
Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Τη Δευτέρα 23 Μαΐου ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα 28,4 δισ. ευρώ εισπρακτικών μέτρων (τα 22
δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και τα 6,4 δισ. ευρώ, για να κλείσουν οι τρύπες του 2011). Μία ημέρα μετά, στις 24 Μαΐου, η κυβέρνηση έστειλε στις Βρυξέλλες Πρόγραμμα Σταθερότητας (δηλαδή τον τριετή προϋπολογισμό που οφείλει να στείλει η Ελλάδα). Από τις αναφορές γίνεται φανερό ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές, τόσο στα μέτρα του μεσοπρόθεσμου πακέτου (2012-2015), που αποτυπώνονται κατά 4 δισ. ευρώ αυξημένα, όσο και στα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα του 2011.
1 Μεσοπρόθεσμο Πακέτο 2012-2015: Το ΠΣΑ περιλαμβάνει σε πίνακα τους ίδιους ακριβώς 13 άξονες μέτρων για την περίοδο 2012-2015, που ανακοινώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τους κοστολόγησε όμως 26 δισ. ευρώ. «Τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015 εκτιμώνται σε 11,4% του ΑΕΠ ή σε περίπου 26 δισ. ευρώ» αναφέρεται ρητά...
Μεγάλες διαφορές επι τα χείρω καταγράφονται κυρίως στις περικοπές για τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου (2 δισ. ευρώ από τον περιορισμό των προσλήψεων, μείωση των υπερωριών και καθιέρωση δυνατότητας μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο). Γεγονός που πιθανότατα φέρνει πιο κοντά τις απολύσεις. Μεγαλύτερη είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών (2,5 δισ. ευρώ), ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας (1,2 δισ. ευρώ) και της φαρμακευτικής δαπάνης (1,5 δισ. ευρώ). Οπως αναφέρεται, η αναμόρφωση του δημόσιου τομέα θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, 2,3 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών φορέων και 2,5 δισ. ευρώ από μείωση ελλειμμάτων ασφαλιστικών ταμείων και εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων.
Εκτιμάται επίσης ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού (περισσότερα από 9 δισ. ευρώ) από την αύξηση των εσόδων, λόγω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της αποτελεσματικότερης φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, της μείωσης των φοροαπαλλαγών, της μείωσης της ανασφάλιστης εργασίας και από την εισαγωγή κινήτρων για τη συμμόρφωση των υπόχρεων με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.
2Πρόσθετα μέτρα 2011: Οι διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών ανακοινώσεων και το ΠΣΑ είναι και εδώ μεγάλες. Στις 23 Μαΐου το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα πρόσθετα μέτρα αξίας 6,4 δισ. ευρώ. Το ΠΣΑ, από την πλευρά του, κάνει λόγο για συνολικά μέτρα αξίας 15,5 δισ. ευρώ, τα οποία και αναλύει ένα προς ένα. Αναφέρεται μόνο στα ήδη γνωστά μέτρα του προϋπολογισμού του 2011 και όχι στο πακέτο των 6,4 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, από την ανάλυση που γίνεται καταγράφονται μέτρα αξίας 3,5 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία ναι μεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο του Μαΐου του 2010 και στον προϋπολογισμό, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη νόμος.
Το πακέτο
Μεταξύ αυτών, η φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων, η εξίσωση στη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (μείον τα 200 εκατ. ευρώ που θα επιστραφούν ως επίδομα θέρμανσης), τα δικαιώματα και οι άδειες τυχερών παιγνίων, η αύξηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων, τα πράσινα τέλη, τα μέτρα πάταξης λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Επίσης, το ενιαίο μισθολόγιο, η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, η ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνιών, η επιμήκυνση συμβάσεων παραχώρησης, η αυξημένη μείωση των λειτουργικών δαπανών και οι περικοπές οικογενειακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια.
Κατά συνέπεια, το ΠΣΑ υπολογίζει διαφορετικό πακέτο: Εκτιμά το Μεσοπρόθεσμο (2012-2015) σε 26 δισ. ευρώ. Καταγράφει μέτρα αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να εφαρμοσθούν το 2011 και δεν έχουν γίνει ακόμη νόμος του κράτους. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα 6,4 δισ. ευρώ των νέων μέτρων. Δηλαδή συνολικά έπονται περίπου 36 δισ. ευρώ μέτρα. Ετσι, μαζί με τα ήδη ληφθέντα φτάνουμε στα 47,9 δισ. ευρώ... Σημειώνεται ότι, αν υπάρξουν και νέες αστοχίες, το πακέτο θα αβγατίσει ξανά, αφού ο στόχος είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος και πρωτογενές πλεόνασμα (χωρίς δαπάνες για τόκους) 6% του ΑΕΠ εφ' εξής για τη μείωση του χρέους.