Ενα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας στην τρίτη ηλικία είναι σήμερα η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, καθώς υπολογίζεται ότι κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον ένα μέλος της που πάσχει από την ασθένεια.
Πρόκειται για μία εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων που αφορά κυρίως τις φορτιζόμενες αρθρώσεις (ισχίο και γόνατο), που χαρακτηρίζεται από πόνο και μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης, ενώ σε προχωρημένα στάδια ο πόνος είναι αφόρητος, δεν σταματά ούτε τη νύχτα ούτε σε κατάσταση ηρεμίας και ο ασθενής καθηλώνεται στο κρεβάτι. Οταν η συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπείες δεν επαρκεί, τότε η χειρουργική αποκατάσταση (ολική
αρθροπλαστική ισχίου) δίνει λύση στο πρόβλημα. Η χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας στο ισχίο (μέθοδος AMIS) είναι από τα πιο επαναστατικά επιτεύγματα του αιώνα μας. Με τον όρο χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας εννοούμε τις επεμβάσεις εκείνες που γίνονται α) με μικρή τομή <8 cm β) με ελάχιστο τραυματισμό των ιστών.
***Ποιος είναι υποψήφιος για τη μέθοδο;
Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από πόνο και ελαττωμένη κινητικότητα στο ισχίο με κυριότερη αιτία την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί επίσης σε περιπτώσεις φθοράς της άρθρωσης λόγω νοσημάτων κολλαγόνου, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή μετά από κατάγματα στην περιοχή (μετατραυματική αρθρίτιδα). Αντενδείκνυται σε προηγούμενες επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου (αναθεωρήσεις), σε πολύ παχύσαρκα άτομα και σε δυσπλαστικά ισχία (σχετική αντένδειξη).
***Τι ακριβώς είναι η μέθοδος «AMIS»;
Είναι μέθοδος αρθροπλαστικής ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας, που ελαχιστοποιεί τον πόνο και το χρόνο αποκατάστασης μετά το χειρουργείο. Η προσπέλαση γίνεται από μπροστά με μια μικρή τομή δέρματος 5-8 cm χωρίς αποκολλήσεις μυς. Ο χειρουργός εργάζεται διαμέσου του φυσικού χωρίσματος ανάμεσα στους μύες οι οποίοι προστατεύονται και δεν κόβονται έτσι ώστε η διαδικασία επούλωσης να είναι πολύ γρήγορη.
***Σε τι υπερέχει η μέθοδος συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους αρθροπλαστικής ισχίου;
Οι συμβατικές χειρουργικές τεχνικές απαιτούν αυστηρές προφυλάξεις από τον ασθενή. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν 6-8 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Θα πρέπει να προσέχουν την κάμψη του ισχίου που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 60-70 μοίρες, με αποτέλεσμα δραστηριότητες όπως κάθισμα στην καρέκλα, την τουαλέτα, τοποθέτηση υποδημάτων ή απλά είσοδος σε αυτοκίνητο, να γίνονται με προσοχή και άλλες να απαγορεύονται. Η άνοδος και η κάθοδος σκαλιών μπορεί να είναι πολύ επώδυνη ή και αδύνατη κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.
Με τη μέθοδο AMIS οι ασθενείς κινούν το ισχίο ελεύθερα και με πλήρη φόρτιση όταν νιώσουν άνετα και με ταχύτατη επάνοδο στις φυσιολογικές λειτουργίες. Μετά το χειρουργείο οι ασθενείς καθοδηγούνται να χρησιμοποιούν το ισχίο τους κανονικά χωρίς περιορισμούς. Επιπλέον, μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν σκαλιά πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο, που δεν υπερβαίνει τις 4 ημέρες.
Η εφαρμογή της μεθόδου ξεκίνησε στη Γαλλία σε Κέντρα που ασχολούνται με κατάγματα ισχίου εδώ και 15χρόνια, ενώ η χρήση έχει εξαπλωθεί την τελευταία διετία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με πολύ καλά αποτελέσματα. Εκτός από τη γρήγορη αποκατάσταση των ασθενών η μέθοδος είναι γρήγορη στην εκτέλεσή της, έχει ελάχιστη αιμορραγία και το κόστος είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους.