Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

γράμμα απ'τη φυλακή....

Οταν μιλούσε ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος έπιανε ιερός πανικός τους αντικληρικανούς -κι όχι μόνον! Τους δε εκσυγχρονιστές άγρια φρίκη. Και για αυτά που έλεγε ο κατά φαντασίαν εθνάρχης, αλλά και για το δικαίωμά του να ομιλεί γενικώς ποιος; αυτός! ένας κληρικός! Τώρα ομιλεί ο τρέχων Αθηνών (κι ουχί πάσης Ελλάδος) Ιερώνυμος αλλά δεν κουνιέται φύλλο -γαληνή ευμένεια υποδέχεται τους λόγους του και κάποια συγκατάνευση - πάντα στο πλαίσιο της ευπρέπειας. Γιες (ελληνιστί: αλληλούια) Μάλιστα το κείμενο του Μακαριώτατου Ιερώνυμου, θα το προσυπέγραφαν και οι «32 διανοούμενοι» που υποστηρίζουν την προσπάθεια της εγχώριας τρόικας Γιωργάκη - Καρατζαφέρη - Ντόρας να πειθαρχήσει η χώρα στα κελεύσματα της Αγίας Τριάδας... συγγνώμη της Αγίας Τρόικας των Βρυξελλών. Η στήλη ουδέποτε συμφώνησε, ούτε με την πολυπραγμοσύνη του Χριστόδουλου, ούτε με τις θεσμικές του παρεκβάσεις. Αλλά αυτή η υποκρισία των «εκσυγχρονιστών» μονά-ζυγά δικά τους, ας σημειωθεί. Απλώς. Δείχνει την αξία των
δικών τους λόγων...
Η στήλη σήμερα δίνει τον λόγο σε έναν συμπολίτη μας:
«Ονομάζομαι Φώτης Δήμος, είμαι 21 ετών και σπουδάζω στο ΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού εξαιτίας των ψευδών κατηγοριών που μου προσάπτουν δύο άντρες των ΜΑΤ.
Ολα ξεκίνησαν την Τετάρτη 11 Μαΐου. Εγώ με τρεις φίλους μου αποφασίσαμε να κατέβουμε στην πορεία να διαδηλώσουμε. Ξεκινήσαμε από το Γαλάτσι όπου διαμένουμε και κατεβήκαμε στο κέντρο. Ξεκινήσαμε την πορεία διασχίζοντας την Πατησίων, ανεβαίνοντας τη Σταδίου και τέλος φτάσαμε στο Σύνταγμα.
Κατεβαίνοντας την οδό Πανεπιστημίου τελειώνοντας την πορεία, ξαφνικά ακούγονται κρότοι και φασαρία από πίσω μας και μέσα σε δευτερόλεπτα επικρατεί πανικός. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες αριστερά και δεξιά της Πανεπιστημίου, επιτίθενται στους διαδηλωτές και γίνεται τεράστια χρήση χημικών. Ολοι τρέχαμε πανικόβλητοι.
Κάποια στιγμή σκοντάφτω και με το που σηκώνομαι κάνω δυο βήματα και άντρες των ΜΑΤ αρχίζουν να με ξυλοκοπούν με κλοτσιές στο κεφάλι και όλο μου το σώμα, ψεκάζοντάς με ταυτόχρονα με χημικά στο πρόσωπο. Στη συνέχεια με τραβάν' στο πεζοδρόμιο και μου φοράν' χειροπέδες.
Τότε ένας άνδρας των ΜΑΤ μου φέρνει ένα σακίδιο λέγοντάς μου "τι είναι αυτό ρε;". Εγώ του απαντώ πως δεν είναι δικό μου, εγώ δεν είχα τσάντα. Ανοίγει το φερμουάρ μπροστά μου και βλέπω ότι το σακίδιο είχε μέσα μπουκάλια. Με παίρνουν από 'κεί και αρχίζουμε να κατεβαίνουμε την Πανεπιστημίου.
Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι το περιπολικό φώναζα πως η τσάντα δεν είναι δική μου και η μόνη απάντηση που πήρα ήταν "Δεν πειράζει, δωράκι από μας". Κάθε φορά που έβλεπαν κάμερες έλεγαν "Παιδιά, μην τον χτυπάτε, μας βλέπουν οι κάμερες".
Κάπως έτσι τελειώνει ο ένας εφιάλτης και αρχίζει ένας άλλος, κλεισμένος μέσα σ' ένα κελί στις φυλακές Κορυδαλλού χωρίς να έχω κάνει απολύτως το παραμικρό. Χωρίς να έφταναν όλα αυτά με κατηγορούν ότι τους πετούσα πέτρες, ότι φορούσα αντιασφυξιογόνο μάσκα και ότι αντιστάθηκα κατά τη σύλληψή μου με κλοτσιές, ενώ το μόνο που είχα μαζί μου ήταν μια ιατρική μάσκα που την είχα πάρει από το σπίτι μου από φόβο μη ρίξουν χημικά, όπως είχαν και άλλοι πολλοί διαδηλωτές. Και παρ' όλο που βγήκαν τα αποτέλεσματα από τη δακτυλοσκόπηση στα μπουκάλια και δεν βρέθηκαν αποτυπώματα, εγώ είμαι ακόμα σ' ένα κελί...
Οταν διάβαζα τις καταθέσεις των αστυνομικών δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Μέσα μου υπήρχε ένα μεγάλο γιατί. Γιατί να με μισούσαν τόσο, ενώ δεν τους είχα κάνει τίποτα; Γιατί όλα αυτά;
Στο περιστατικό στου Ρέντη στις 3 Μαρτίου που σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί είχα πάει εθελοντικά να δώσω αίμα. Πώς με κατηγορούν πως κατέβηκα στην πορεία για να τους επιτεθώ; Είμαι κατά της βίας. Κατέβηκα στην πορεία για να διαδηλώσω ειρηνικά. Είμαι αθώος και δεν θα σταματήσω να το φωνάζω.
Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι έχω και το χρέος να μάθει ο κόσμος τι είναι ικανοί να κάνουν προκειμένου να σταματήσει ο κόσμος να διεκδικεί. Αυτό που συνέβη σε μένα μπορεί να συμβεί στον καθένα. Στη ζωή δυστυχώς ή ευτυχώς συμβαίνουν τα πιο απίστευτα πράγματα.
Δεν πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον όσο και αν προσπαθούν να πνίξουν τις φωνές μας και να μας τρομάξουν. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν έγινε. Γιατί αν δεν προσπαθήσουμε εμείς οι ίδιοι, τότε ποιος θα το κάνει;
Με εκτίμηση,
Φώτης Δήμος»
και για την αντιγραφή