Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Μόλις στο 14% η χρήση των γενόσημων φαρμάκων!

Στα πρωτότυπα και άρα πιο ακριβά φάρμακα επιμένουν τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα, που σε αντίθεση με το τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και παρά τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας και τις «επιταγές» του Mνημονίου, γυρίζουν συστηματικά την πλάτη στα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα.
Το πρώτο τετράμηνο του 2011, το μερίδιο χρήσης γενοσήμων φαρμάκων εντός των κλινικών του ΕΣΥ έφτασε κατά μέσο όρο στο 14%, ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τον στόχο του 50% που
είχε θέσει αρχικά το υπουργείο Υγείας. Και αυτό όταν σε χώρες όπως π. χ. το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί ή και ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας (ΕSY. net), τις καλύτερες «επιδόσεις» είχαν τα νοσοκομεία της 5ης και 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων), με 19%. Στο αντίποδα είναι η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας - Θράκης με 10%. Mε δεδομένη τη «δυσκολία» των νοσοκομείων στο συγκεκριμένο μέτρο, το υπουργείο Υγείας αναπροσάρμοσε στο «νέο Mνημόνιο» τους στόχους του. Oπως είπε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος, πλέον ο στόχος είναι να αυξηθεί σταδιακά το μερίδιο των γενοσήμων στο 30% στο τέλος του έτους. Επιπλέον, στα σχέδια του υπουργείου είναι η έκδοση εγκυκλίου με νέες «εντολές» προς τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των φαρμάκων με την ίδια δραστική ουσία, που οφείλει να διαθέτει το φαρμακείο του νοσοκομείου, δεν θα υπερβαίνει τα δύο (έναντι τεσσάρων που ίσχυαν έως σήμερα). Η λογική είναι ότι οι επιλογές στα φάρμακα θα είναι «περιορισμένες», γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης γενοσήμων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια αυτή τα νοσοκομεία βαδίζουν στα «τυφλά», αφού ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ακόμα δεν έχει εκδώσει επίσημη λίστα στην οποία θα αναγράφονται ποια φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πρωτότυπα με πατέντα εν ισχύι, πρωτότυπα που έχει λήξει η πατέντα τους ή αντίγραφα.
Παρεμβάσεις προωθούνται και για τη μείωση των τιμών των γενοσήμων. Ο νόμος για τις μεταμοσχεύσεις περιλαμβάνει άρθρο με το οποίο η τιμή των φαρμάκων όταν λήξει η πατέντα τους ορίζεται στο 70% της αρχικής τιμής (έναντι 80% που ίσχυε έως σήμερα) και των γενοσήμων στο 63% (έναντι του 72% σήμερα).