Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΙΣΑ: Επιστολή προς υπουργό Υγείας για έκδοση του Π.Δ. που θα εξαιρεί την Υγεία από τις διατάξεις του άρθρου 2 του νόμου 3919/2011.







Προς τον Υπουργό Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 
Αριστοτέλους 17

Αθήνα 2-5-2011 
Α.Π. 22446

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με το νόμο 3919/2011, η δημοσίευση του οποίου έλαβε χώρα την 2-3-2011, καταργούνται οι προβλεπόμενοι από την ισχύουσα νομοθεσία περιορισμοί που αφορούν στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων και το ιατρικό επάγγελμα. Προβλέπεται ωστόσο με τη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 4, η δυνατότητα έκδοσης προεδρικού διατάγματος εντός τεσσάρων μηνών από την ισχύ του νόμου 3919/2011, με το οποίο είτε θα θεσπίζεται εξαίρεση ορισμένου επαγγέλματος από την ισχύ των διατάξεων του Ν. 3919/2011 είτε θα διατηρούνται σε ισχύ συγκεκριμένοι περιορισμοί εφόσον με τον τρόπο αυτό εξυπηρετείται λόγος δημοσίου συμφέροντος. 

Είναι αναμφισβήτητο κατά την άποψή μας ότι, με βάση το νομοθετικό αυτό πλαίσιο, είστε ελεύθερος αλλά και υποχρεωμένος να δράσετε με κύριο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το οποίο εν προκειμένω, έχει επείγουσα ανάγκη προστασίας από τη διαπιστωθείσα ισχυρή ροπή προς εμπορία της ιατρικής και τις εντεύθεν πολλαπλές παραβιάσεις των κανόνων της ιατρικής δεοντολογίας, από την ολοένα επιδεινούμενη χαμηλή ποιότητα των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών, από την αυξημένη πλασματική ζήτηση εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων και από τα συνεχώς διογκούμενα ελλείμματα των ασφαλιστικών φορέων. 

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι η «προστασία των εμπορικών συμφερόντων» ή η ελεύθερη πρόσβαση τρίτων στο χώρο της ΠΦΥ μέσω της συμμετοχής τους σε «ιατρικές εταιρείες» δεν βρίσκει έρεισμα ούτε στο κοινοτικό δίκαιο, καθώς τα κρίσιμα θέματα, δεν εμπίπτουν στο πεδίο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα με το άρθρο 152 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, οι δράσεις της Κοινότητας στον τομέα της δημόσιας υγείας πρέπει να σέβονται τις αρμοδιότητες των κρατών μελών όσον αφορά την οργάνωση και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης. 

Γνωρίζοντας ότι έχει αποτελέσει ρητή και σαφή πολιτική δέσμευση σάς η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών, και με δεδομένο ότι κατά την ψήφιση του παρόντος νόμου δεσμευθήκατε απέναντι μας ότι θα προβείτε στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον περιορισμό του ιατρικού επαγγέλματος, ζητάμε με το παρόν να μεριμνήσετε εντός του προβλεπομένου τετραμήνου και πλέον εναπομείναντος διμήνου, για την προστασία του αγαθού της υγείας από την παρατηρούμενη ροπή προς εμπορία, που συνεπάγεται μεταξύ άλλων την επιβάρυνση της τσέπης του Έλληνα πολίτη και τον επαγγελματικό αφανισμό του Έλληνα γιατρού. 


Ενόψει των παραπάνω ζητάμε όπως ενεργήσετε για την έκδοση Προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα ορίζεται ότι παραμένουν εν ισχύ όλοι οι περιορισμοί που σήμερα είναι εν ισχύ με βάση τον Κανονισμό Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) τις διατάξεις του Π.Δ. 84/2001 όπως αυτές ισχύουν μετά την θέση σε ισχύ του Ν. 3846/2010. Κάθε αντίθετη απόφαση σας και ιδιαίτερα η κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3846/2010 θα έχει ιδιαίτερα ως συνέπεια την αλλοίωση της φύσης του ιατρικού επαγγέλματος και τη μετατροπή του σε αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας, συνακόλουθα δε τη μετατροπή της υγείας από οιονεί κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα ή αντικείμενο εμπορίας. 

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε άμεσα για τις ενέργειές σας και είμαστε στη διάθεση σας για ανταλλαγή απόψεων επί του μείζονος αυτού ζητήματος που απασχολεί το σύνολο του ιατρικού σώματος.