Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Στα αζήτητα 4 δισ. € για κοινωνική στήριξη!

Στο ράφι παραμένουν πάνω από 4 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων που μπορούν να διατεθούν για κοινωνικές δράσεις, τη στήριξη ανέργων, την παιδεία και την κατάρτιση. Απορροφήθηκε μόνο το 7,33% των σχετικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ από το 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2011.
Σε αριθμούς, επί συνόλου 4,36 δισ. ευρώ που διατίθενται για παρόμοια έργα (από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) οι ενδιάμεσες πληρωμές έφτασαν τα 320 εκατ. ευρώ. Τα λεφτά κατανέμονται -μέσω των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας και Εσωτερικών- στα τρία ίσως πιο κρίσιμα προγράμματα για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας εν μέσω κρίσης: στην απασχόληση, την εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά και σε κοινωνικές δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την περιφέρεια.
Καλύπτουν, μεταξύ άλλων, το κόστος απασχόλησης εργαζομένων σε εταιρείες που έχουν
προβλήματα, δράσεις υγείας και φροντίδας ασθενών, προγράμματα στήριξης γυναικών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για να βρουν δουλειά, την κοινωνική ενσωμάτωση των λιγότερο ευνοημένων ατόμων, τη βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου, αλλά και επενδύσεις σε κοινωνικές υποδομές.
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία
Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δόθηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια επερώτησης της Ν.Δ. από τον αρμόδιο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Στόχος ήταν να δείξουν ότι το ΕΣΠΑ πάει καλά.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η απορρόφηση κοινοτικών πόρων στο υπόλοιπο (εκτός κοινωνικών δράσεων) ΕΣΠΑ έφτασε έως τον Φεβρουάριο τουλάχιστο στο 18,3%. Εχουν «φτάσει» στα ελληνικά ταμεία 2,9 δισ. ευρώ από το 2008 με τη μορφή ενδιάμεσων πληρωμών.
Τα χρήματα προέρχονται από τα ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Συνοχής και ο συνολικός προϋπολογισμός που μπορεί να πάρει η Ελλάδα έως το 2013 είναι 15,8 δισ. ευρώ. Εως το τέλος του 1010 η απορρόφηση ήταν στο 16,3%, δηλαδή είχαν διατεθεί σε έργα 2,6 δισ. ευρώ.
Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για την πορεία των 12 μεγάλων έργων που βάσει Μνημονίου πρέπει να κοινοποιεί η Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, στο τέλος της περιόδου τα έργα αυτά θα φτάσουν στα 60. Ωστόσο κανένα από αυτά δεν έχει προς το παρόν εγκριθεί από τις κοινοτικές υπηρεσίες. *