Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Λουκέτο στο 15-20% των φαρμακείων, προβλέπει ο Θ. Αμπατζόγλου!

farmakio2
«Τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση επικαλούμενη το επικαιροποιημένο μνημόνιο θέλει τη μείωση του συνολικού κέρδους του φαρμακοποιού σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 15%. Εάν επιβεβαιωθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης τότε θα κλείσει το 15-20% των λειτουργούντων σήμερα φαρμακείων», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου σε συνέντευξη Τύπου.
Σήμερα, όπως εξήγησε, και μετά τις εκπτώσεις των φαρμακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώνεται σε 18,5-20%.  Αυτό  το κέρδος μειώνεται ακόμη
περισσότερο, καθώς υπάρχει η συχνή, πολύμηνη , παράνομη και παράλογη καθυστέρηση πληρωμής των ταμείων, αλλά και η έκτακτη φορολογία ( περαίωση, μια έκτακτη εισφορά. κ.τ.λ.). Το καθαρό περιθώριο κέρδους είναι σήμερα μεταξύ του 7-9 %  ανάλογα το φαρμακείο.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ επικαλέστηκε στοιχεία από έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τα οποία η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται  κάθε χρόνο σταθερά κατά 500.000.000 Ευρώ. Η δαπάνη σύμφωνα με την έρευνα αυτή από 9% που είναι σήμερα κινδυνεύουμε σε δέκα χρόνια να φθάσει το 15% του ΑΕΠ. Από την άλλη, τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ δείχνουν ότι το μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φαρμακοποιών είναι περίπου 50.000 €.
«Ο μύθος, συνέχισε ο κ. Θ. Αμπατζόγλου, ότι οι φαρμακοποιοί βγάζουν πολλά λεφτά, πρέπει να πάψει επιτέλους. Ο τομέας των φαρμακείων αποτελεί μόλις το 6-7% της πίτας των δαπανών της Υγείας. Για το υπόλοιπο 93%-94% δεν βλέπουμε τον ίδιο ζήλο από την κυβέρνηση. Γιατί άραγε;
Είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί το οικονομικό επιτελείο του κου Παπακωνσταντίνου, επιτίθεται κατ αυτόν τον τρόπο στους φαρμακοποιούς. Η κυβέρνηση διαρκώς μιλάει για περιστολή των δαπανών της Υγείας και ο κόσμος θα νομίζει με τα λεγόμενα της πολιτείας ότι για όλα φταίνε οι φαρμακοποιοί».