Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Αιχμηρή κριτική απο τον πρόεδρο του ΕΟΦ σε Λοβέρδο στην συνέντευξη του στην Κυρ.Ελευθεροτυπία!

Δεν διστάζει να κάνει κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας, επειδή όπως λέει «έχει εγκλωβιστεί σε έναν διάλογο για τις αμοιβές των γιατρών».
Ε Τι να περιμένουν οι ασθενείς;
Α Από δω και μπρος η πολιτική ηγεσία και η νέα διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες. Θα κληθούν να επιλύσουν δυσεπίλυτα προβλήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση του συστήματος, τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, την έλλειψη παραγωγικότητας στα κέντρα υγείας του ΕΣΥ και στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τη διασύνδεση με τις περιφέρειες και τους δήμους και, πάνω απ'' όλα, την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι μόνο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Ε Ποια είναι η διαφορά;
Α Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των αρρώστων από γιατρούς,
κέντρα υγείας, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων. Είναι αυτό που γίνεται στη χώρα μας μέχρι σήμερα με άναρχο και σπάταλο τρόπο. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι όμως πολύ περισσότερα. Περιλαμβάνει μεν την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά παρέχει επιπλέον πρόληψη και φροντίδα, με έναν οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Περιέργως, όμως, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν αναφέρεται πουθενά στον νέο νόμο. Ας ελπίσουμε όμως ότι θα εφαρμοστεί στην πράξη.
Ε Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Α Πρώτα απ'' όλα πρέπει να περιγραφεί με ακρίβεια η δέσμη των παροχών που θα προσφέρει σε κάθε ασφαλισμένο του ΕΟΠΠΥ το νέο σύστημα ΠΦΥ. Εγώ θα πρότεινα: Δυνατότητα εικοσιτετράωρης κάλυψης των μη επειγόντων περιστατικών και επισκέψεις στο σπίτι. Ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και ηλεκτρονική κάρτα υγείας. Ηλεκτρονικό σύστημα παραπομπών για νοσοκομειακή περίθαλψη, για εξετάσεις και για πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς. Πρωτόκολλα προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων. Συστηματικά προγράμματα αγωγής υγείας και συμβουλευτικές υπηρεσίες μητέρας-παιδιού. Ειδική φροντίδα υγείας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και για την τρίτη και τέταρτη ηλικία.
Ε Τι θα γίνει, όμως, με τις αμοιβές των γιατρών;
Α Μόνο όταν προηγηθούν τα βήματα που σας προανέφερα θα έχει νόημα η κοστολόγηση του συστήματος και ο ορισμός του τρόπου χρηματοδότησής του. Αντί γι'' αυτό, η πολιτική ηγεσία έχει εγκλωβιστεί σήμερα σε έναν διάλογο για τις αμοιβές των γιατρών, χωρίς να έχει απαντήσει σε όλα τα πρωθύστερα ερωτήματα. Βεβαίως, ευθύνες γι'' αυτό έχει και το ιατρικό σώμα. Βάζοντας, όμως, το κάρο μπροστά από τα άλογα, διακινδυνεύει, ακόμα μία φορά, το αίτημα για ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ στη χώρα μας να εκφυλιστεί σε μια νέα διευθέτηση εργασιακών σχέσεων και αμοιβών του ιατρικού σώματος.