Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Δεν ήξερε τα θέματα ο υπουργός υγείας...Aγριο κράξιμο στο Ηράκλειο για Λοβέρδο!

Δεν κατάφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος χθες από το Ηράκλειο να πείσει την κοινή γνώμη της Κρήτης για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής του ως υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. "Κατελήφθη" από τους δημοσιογράφους μάλιστα να μη γνωρίζει ούτε τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολύπαθος τομέας της υγείας στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, με τα γνωστά σκάνδαλα που έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας οι έρευνες της "ΚΡΗΤΗ ΤV" και της εφημερίδας "Ν.Κ.". Ούτε η τελετή αδελφοποίησης του ΠΑΓΝΗ και του νοσοκομείου της Λεμεσού που έγινε σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου παρουσία του Κύπριου ομολόγου του ήταν δυνατόν να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα για τον κ. Λοβέρδο, αφού όση ώρα τον... χειροκροτούσαν οι "εντός", οι "απ'' έξω" - γιατροί, νοσηλευτές και
φοιτητές - διαδήλωναν εναντίον της κυβέρνησης, αποδοκιμάζοντας με συνθήματα και τον ίδιο. Για να μην εισέλθουν μέσα, επιστρατεύτηκαν τα ΜΑΤ με εντολή Λοβέρδου, που ζήτησε να τηρηθούν τα "πρωτόκολλα" και οι προσυμφωνημένες διαδικασίες, αφού - όπως είπε - δεν είχε κλείσει μαζί τους ραντεβού!
Το πρωί οι αντιδράσεις των διαδηλωτών, το απόγευμα η αιφνιαδιαστική του επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας του Αρκαλοχωρίου που εξόργισε το δήμαρχο Μινώα Ζαχαρία Καλογεράκη, λέγοντας ότι ο υπουργός έδειξε ασέβεια προς το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις...
"Δαγκώθηκαν" πολλές φορές
Αμέσως μετά... η συνέντευξη Τύπου, όπου ούτε οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να κατανοήσουν πόσο ανενημέρωτος ήταν ο κ. Λοβέρδος για θέματα πολύ σοβαρά στο χώρο της υγείας της Κρήτης...
Αυτό ήταν το σκηνικό που έκανε τους διοικητές των νοσοκομείων και της ΔΥΠΕ να "δαγκωθούν" πολλές φορές... Και να απαντήσουν εξ ανάγκης για... λογαριασμό του σε κάθε δύσκολη στιγμή που εκείνος γύριζε το κεφάλι του σχεδόν παρακαλώντας τους, μπροστά στις κάμερες, παρουσία των δημοσιογράφων, στα γραφεία της Νομαρχιακής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ.
Όσο για τα κονδύλια, διαρκώς μοίραζε υποσχέσεις για μετά το Πάσχα, λέγοντας ότι δεν μπορούσε σε αυτή τη φάση να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για την Κρήτη, ενώ αγνοώντας όλα τα άλλα Κέντρα Υγείας του νομού, μόνο για το Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου δήλωσε προβληματισμένος και (πάλι για μετά το Πάσχα) υποσχέθηκε να στείλει ένα καινούργιο ασθενοφόρο για να αντικαταστήσει το σαράβαλο που είδε «πηγαίνοντας εκεί, κάτω από άκρα μυστικότητα».
Οι αντιδράσεις και οι κουρτίνες
«Κλείστε τις κουρτίνες να μη βλέπει ο υπουργός τους διαδηλωτές και αναστατωθεί», ήταν η εντολή που φάνηκε να εκτελείται χθες το πρωί, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο νοσοκομειακών γιατρών και φοιτητών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ληστεύει το λαό» ήταν μεταξύ των άλλων τα συνθήματα που ακούστηκαν, την ώρα που ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συμμετείχε στην τελετή αδελφοποίησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με το νοσοκομείο της Λεμεσού. Στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούσαν τον κ. Λοβέρδο να φύγει από την Κρήτη, ενώ και οι συνδικαλιστές γιατρών και φοιτητών τον κατηγορούσαν ότι προτίμησε να έρθει για την τελετή χωρίς να ενδιαφερθεί για τα προβλήματα λειτουργίας των νοσοκομείων, ενώ αρνείται ακόμη και να συζητήσει μαζί τους.
«Ο κ. Λοβέρδος είναι ανεπιθύμητος στην Κρήτη, όπως και συνολικά η κυβέρνηση που έχει επιλέξει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τρόικας και όχι του ελληνικού λαού», έλεγαν οι διαδηλωτές. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Στέλιος Δημητρακόπουλος υπογράμμισε ότι δεν προσκλήθηκαν στην εκδήλωση ούτε οι νοσοκομειακοί γιατροί, ούτε ο ιατρικός σύλλογος. «Προφανώς φοβούνται το διάλογο και τις αντιδράσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.
Για το ΠΑΓΝΗ
Μιλώντας μετά την εκδήλωση, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο χαρακτήρισε «το σημαντικότερο ίσως νοσοκομείο της χώρας, το πιο ελπιδοφόρο». Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο συνεργασίας ανέφερε ότι προβλέπει τη συνεργασία σε συγκεκριμένους επιστημονικούς τομείς με προτεραιότητα στα οφθαλμολογικά και ογκολογικά περιστατικά.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό για τη συγκεκριμενοποίηση της συνεργασίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε ότι η σχέση Κύπρου-Κρήτης είναι πιο ξεχωριστή από ό,τι με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι το κείμενο που υπογράφεται περιλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές, σε σχέση με τη συνεργασία γύρω από την εκπαίδευση και την έρευνα, ενώ - όπως ανέφερε - στα σκαριά είναι η δημιουργία ιατρικής σχολής στην Κύπρο ως το 2013.
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αιφνιδιαστικά στο Αρκαλοχώρι
Αμέσως μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΓΝΗ και του Νοσοκομείου Λεμεσού, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου. «Κάνω πάντα αιφνιδιαστικές επισκέψεις για να έχω εικόνα. Θέλω να πηγαίνω, όχι να με πηγαίνουν», σχολίασε χαρακτηριστικά, αιτιολογώντας τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της επίσκεψης. Λίγη ώρα μετά ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης εξέδωσε την ακόλουθη καταγγελία: «Πληροφορηθήκαμε από γιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου ότι σήμερα (σ.σ. χθες) το απόγευμα επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος για να δει από κοντά τη λειτουργία και τα προβλήματά του.
Λυπούμαστε που αγνόησε τη δημοτική Αρχή και τους φορείς της περιοχής, καθώς δεν ενημέρωσε κανένα για την επίσκεψή του και δε μας έδωσε τη δυνατότητα να καταθέσουμε τις απόψεις μας για τα προβλήματα στον τομέα ευθύνης του. Ελπίζουμε σε μια μελλοντική του επίσκεψη ο σεβασμός απέναντι στους φορείς να είναι διαφορετικός και να μας κάνει τουλάχιστον την τιμή να τον υποδεχτούμε στον τόπο μας».
Μονάδα Νεογνών
Στη συνέντευξη Τύπου, κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις παραιτήσεις των νεογνολόγων που οδήγησαν στο κλείσιμο τη Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι οι δύο νεογνολόγοι παραιτήθηκαν, ενώ είχε γνωστοποιηθεί ότι σε 15 ημέρες θα γίνονταν δύο προσλήψεις, με τις οποίες θα περιοριζόταν ο όγκος δουλειάς για το προσωπικό της Μονάδας. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται σε περίοδο κρίσης και με τέτοια ανεργία κάποιοι να παραιτούνται ή να μη δέχονται διορισμό», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.
«Καλό θα είναι να συνεργαστούν τα νοσοκομεία μεταξύ τους. Δεν είναι δυνατόν το ΠΑΓΝΗ να συνεργάζεται με το νοσοκομείο Λεμεσού και να μη συνεργάζονται νοσοκομεία που απέχουν 5 λεπτά», δήλωσε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας τα όσα ακούγονται περί συγχώνευσής τους. Πέρα από το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα άλλα, λέγοντας μόνο ότι θα δεχτεί οποιαδήποτε πρόταση από τη ΔΥΠΕ Κρήτης για να αναλάβει και το ΠΑΓΝΗ ένα από τα έξι Κέντρα Υγείας, καθώς το σύνολο των Κέντρων είναι προς το παρόν υπό την ευθύνη του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτησή του για τα σκάνδαλα στο ΙΚΑ, προσπαθώντας να διαψεύσει υποθέσεις που ο ίδιος έδειξε ότι αγνοεί. Τέλος, ο Νίκος Κοκκίνης - αντ’ αυτού - απάντησε χθες για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, λέγοντας ότι ο όροφος που θα τη φιλοξενήσει ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ έχουν παραληφθεί και τα μηχανήματα.