Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ο ψυχρός καιρός παρατείνει την επιδημία γρίπης, στα 134 τα θύματα του Η1Ν1

H1N1-focus-on_2

Να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα για την προστασία τους από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, απηύθυνε στα άτομα υψηλού κινδύνου ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, γεγονός που ευνοεί την εξάπλωση της νέας γρίπης.
Την Πέμπτη, τα θύματα της γρίπης ανήλθαν στα 134 μετά και το θάνατο άλλων 2 ασθενών. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 102 άτομα σε σοβαρή κατάσταση.

Το θέμα της επιδημίας της γρίπης στη Βουλή

Κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου, ο κ. Αηδόνης διαβεβαίωσε ότι από πλευράς υπουργείου έχει γίνει ό,τι ήταν δυνατό για την αντιμετώπιση της νέας
γρίπης, αλλά, όπως είπε, δεν μπορεί να υποχρεώσει το κράτος τον πολίτη να εμβολιαστεί.
Ο κ. Μαρκόπουλος καταλόγισε ολιγωρία στην κυβέρνηση. «Κινδυνεύουμε να φτάσουμε τους 200 νεκρούς, δηλαδή ένα μικρό χωριό, εν όψει και της επιδείνωσης του καιρού, και η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανέτοιμη», ανέφερε ο ερωτών βουλευτής.
Ο υφυπουργός Υγείας απάντησε ότι πέραν των ενημερωτικών εγκυκλίων και των μηνυμάτων ευαισθητοποίησης, έχουν παραγγελθεί οι απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων και αντιικών φαρμάκων και έχουν δοθεί στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μαρκόπουλος κατήγγειλε ότι οι ποσότητες φαρμάκων και εμβολίων που παραγγέλθηκαν δεν ήταν επαρκείς για τα δυο εκατομμύρια άτομα που συγκροτούν τις ευπαθείς ομάδες, και ότι δεν ενημερώθηκαν επαρκώς σχολεία και στρατόπεδα.
Οι απουσίες των παιδιών από το σχολείο λόγω γρίπης
Το πρόβλημα των απουσιών των μαθητών λόγω γρίπης μελετά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αναμένεται να εκδώσει σχετική εγκύκλιο για τα σχολεία και δεν αποκλείεται-σύμφωνα με πληροφορίες- να αυξάνεται το όριο των δικαιολογημένων απουσιών. Κι αυτό γιατί υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης και αναπνευστικών λοιμώξεων.
Γονείς και μαθητές αναμένουν τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα πρέπει να βρει τρόπο ώστε να είναι βέβαιο πως οι απουσίες των μαθητών έγιναν γιατί πράγματι ασθένησαν ή ασθενούν, και τα δικαιολογητικά που ενδεχομένως προσκομίζουν οι μαθητές, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πλασματικά.