Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Δελτίο τιμών φαρμάκων: Μειώσεις έως και 87%, αυξήσεις έως και 11%.

colourful-pills_1
Η ανατιμολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ολοκληρώθηκε και ανακοινώθηκε τη Δευτέρα συμπληρωματικό δελτίο τιμών φαρμάκων του δελτίου του Σεπτεμβρίου (4/2010).
Από την ανατιμολόγηση, προκύπτουν αυξομειώσεις στις τιμές σε 3.437 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας. Οι μειώσεις από τις ανατιμολογήσεις τιμών φαρμάκων ξεκινούν από 0,5% και φθάνουν έως και το 87% ενώ οι αυξήσεις ξεκινούν από 0,16% και φθάνουν έως και το 11%.
Από την ανατιμολόγηση των 3.437 φαρμάκων, τα 1.322 είναι πρωτότυπα και τα 2.115 είναι αντίγραφα.

Πρόβλημα με τα «ορφανά» φάρμακα
Ωστόσο, πρόβλημα εντοπίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τα «ορφανά» φάρμακα (φάρμακα που προορίζονται για ασθενείς με σπάνιες παθήσεις και συνήθως είναι προιόντα βιοτεχνολογίας). Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η ανακοστολόγηση των τιμών ορισμένων «ορφανών» φαρμάκων έγινε «με κριτήρια που δεν έγιναν γνωστά».
Μάλιστα στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών αναφέρουν πως από κύκλο συζητήσεων που είχε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας που τα διακινούν στη χώρα μας, είχε συμφωνηθεί η υιοθέτηση και από την Ελλάδα ενός ξεχωριστού θεσμικού πλαισίου που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε αφ' ενός να διευκολύνεται η πρόσβαση των ασθενών σε αυτά και αφ' ετέρου να παρέχονται στις εταιρείες τα οικονομικά κίνητρα για την περαιτέρω έρευνα, ανάπτυξη και εν τέλει εμπορία τέτοιων σκευασμάτων.
Πρόκειται για φάρμακα που αφορούν περίπου 6.000-8.000 ασθένειες από τις οποίες πάσχει το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης και αντιστοίχως το 10% των Ελλήνων. Πάντως, με την ανατιμολόγηση των ανωτέρω φαρμάκων, σημειώνει το υπουργείο, έχει επιτευχθεί μείωση 11,34% της φαρμακευτικής δαπάνης που τα προϊόντα αυτά προκαλούν σε ετήσια βάση, δηλαδή υπήρξε όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία 169 εκ ευρώ.
Μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 14,4% από τα δύο δελτία τιμών φαρμάκων του 2010
Η ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά (Δελτία Σεπτεμβρίου 2010 και Φεβρουαρίου 2011) επέφερε, σύμφωνα με το υπουργείο, συνολική μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 14,46%.

Δείτε εδώ τις νέες τιμές φαρμάκων
ΣυνημμένοΜέγεθος
farmaka.xls698 KB