Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Διαθέσιμα τα αντιικά φάρμακα για Η1Ν1.

pills2
Αντιικά φάρμακα κατά του ιού της γρίπης Η1Ν1 μπορούν πλέον να βρουν σε όλα τα φαρμακεία οι ασθενείς διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, μετά τα προβλήματα διάθεσης των σκευασμάτων που παρουσιάσθηκαν την περασμένη εβδομάδα.  
Η αλυσίδα διανομής από τις παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες παρουσίασε δυσκολίες με αποτέλεσμα να εμφανισθούν ελλείψεις στην αγορά που υποχρέωσαν το υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής,  πως οι φαρμακοποιοί  μπορούν να προμηθεύονται αντιικά
φάρμακα από τα νοσοκομεία δωρεάν με απλό πρωτόκολλο παραλαβής. Τα φάρμακα θα πρέπει στη συνέχεια να τα διαθέσουν επίσης δωρεάν στους ασθενείς.
Στο μεταξύ το μεσημέρι της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη παρουσία ειδικών επιστημόνων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία της γρίπης.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι θα συνεχισθεί το κύμα των σοβαρών περιστατικών της γρίπης και οι θάνατοι δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τους περσινούς που είχαν φθάσει τους 149. Αν επαληθευθούν οι φόβοι τους, τότε το φαινόμενο θα οφείλεται – όπως τονίζουν- στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού που προέκυψε εξαιτίας της περσινής αναστάτωσης με το πανδημικό εμβόλιο.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία οι θάνατοι φέτος φθάνουν τους 93 ενώ 117 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας.
Πάντως η επιστημονική κοινότητα εστιάζει τις προσπάθειες της για αντιμετώπιση της νόσου στην σωστή και άμεση ενημέρωση καθώς και στην έγκαιρη χορήγηση  των αντιικών φαρμάκων.