Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Συμμαχία Μέρκελ - Σαρκοζί κόντρα στο ευρωομόλογο.

Αμετακίνητη όσον αφορά στη θέση της για την έκδοση ευρωομολόγου εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά η Γερμανίδα καγκελάριος αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο επέκτασης του μηχανισμού διάσωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νικολά Σαρκοζί, όπου αφού συναντήθηκε με τη Μέρκελ, εξέφρασε την άποψη ότι οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δεν θέλουν να πληρώνουν τα χρέη των υπόλοιπων ευρωπαίων. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την άλλη, τόνισε ότι κάποια στιγμή θα εκδοθούν ευρωομόλογα.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε για ακόμη μία φορά κατά της έκδοσης του ευρωομολόγου, ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης του μηχανισμού διάσωσης για την ώρα.
"Θα μπορούσα να πω ότι για μας, για τη Γερμανία το ζήτημα επέκτασης του μηχανισμού δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων", σημείωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας. "Λιγότερο από το 10% του μηχανισμού διάσωσης χρησιμοποιήθηκε για την περίπτωση της Ιρλανδίας. Δεν βρίσκεται στην ατζέντα μας", πρόσθεσε.
Η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αποτύχει το ευρώ γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε κάτι παραπάνω από την αποτυχία του νομίσματος. "Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη. Αυτό είναι πολύ σοβαρό", τόνισε. Την ίδια ώρα δήλωσε πως "βλέπουμε με μεγάλο σεβασμό το τι κάνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή".
Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και ο Σαρκοζί. Η γαλλική κυβέρνηση έχει αφήσει στην κυβέρνηση Μέρκελ την πρωτοβουλία στις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη.
"Οι πολίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν θα είναι ευτυχείς εάν ενιαιοποιήσουμε τα χρέη" δήλωσε. Παραταύτα διαβεβαίωσε ότι "θα κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την υπεράσπιση του ευρώ".
Επιμένει ο Γιούνκερ
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την άλλη, παρεμένει θετικός στην έκδοση  ευρωομόλογων.
"Είμαι βέβαιος ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν ν' αποτελούν - και μια μέρα θα αποτελούν - όργανο για την εξουδετέρωση παράλογων κινήσεων στις κεφαλαιαγορές, οι οποίες στρέφονται ενάντια στα κράτη-μέλη μεμονωμένα, αλλά και στο σύνολο της ευρωζώνης", δήλωσε ο Γιούνκερ στη γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF.