Ο Οδηγός Διαγνωστικών και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στην Ακτινολογία που συνέταξε η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία επιχειρεί να βοηθήσει την καθημερινή προσπάθεια των ακτινολόγων και των κλινικών γιατρών για την καλύτερη απεικονιστική διερεύνηση, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών. Επιπλέον απευθύνεται στους φορείς της Πολιτείας που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της χρήσης, και κατά συνέπεια του αντίστοιχου κόστους, όλων των απεικονιστικών τεχνικών που υπάρχουν διαθέσιμες στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Κυριάκος Στριγγάρης με αφορμή το Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο (17-19 Δεκεμβρίου 2010), η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία συγκρότησε ομάδα εργασίας η οποία μελέτησε το θέμα των πρωτοκόλλων στην ακτινολογία, εισηγήθηκε τις προτάσεις της, και η Εταιρεία προχώρησε στην εκτύπωση εγχειριδίου – οδηγού όπου αναφέρονται αναλυτικά τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά νόσημα στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη.
Επίσης στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν αλγόριθμοι που καθορίζουν την προτεραιότητα κάθε εξέτασης ανάλογα με τις επιστημονικές απαιτήσεις για σωστή διάγνωση, αλλά και το κόστος.
Οι εργασίες του Πανελληνίου Ακτινολογικού Συνεδρίου
Σε ότι αφορά στη θεματολογία του Συνεδρίου αυτή θα επικεντρωθεί κυρίως στα κάτωθι σημεία:
1ον : Στις εφαρμογές των νέων υπερσύγχρονων ταχύτατων πολυτομικών αξονικών τομογράφων που λαμβάνουν πλέον 256 τομές το δευτερόλεπτο και σαρώνουν ολόκληρο το σώμα σε χρόνους λίγων δευτερολέπτων. Οι υπερσύγχρονοι αυτοί πολυτομικοί τομογράφοι παρέχουν πλέον εξαιρετικά ευκρινείς εικόνες σε όργανα, όπως η καρδιά, αναίμακτα, δίνοντας εξαιρετικά ασφαλείς πληροφορίες για την κατάσταση των στεφανιαίων αγγείων, των αγγείων του εγκεφάλου, των αγγείων της κοιλιάς ως και των αγγείων των άνω και κάτω άκρων.
Η δυνατότητα που παρέχουν τα εν λόγω μηχνήματα για ανασύνθεση των εικόνων σε τρία επίπεδα παρέχει στους κλινικούς γιατρούς εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες ώστε να αποφασιστεί η καλύτερη δυνατή θεραπευτική αντιμετώπιση
2ον: ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στην ψηφιακή μαστογραφία, η οποία λόγω της πολύ διακριτικής της ικανότητας δίνει τη δυνατότητα διάγνωσης μικρών αρχομένων νεοπλασιών εκ του μαστού οι οποίοι πλέον με την κατάλληλη αγωγή σήμερα θεωρούνται ιάσιμοι. Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί η χρησιμότητα της ευαισθητοποίησης του γυναικείου πληθυσμού της Ελλάδας στη χρησιμότητα του προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου.
3ον : Σε πολλές συνεδρίες του Συνεδρίου θα αναφερθούν εκτεταμένα οι σύγχρονες εφαρμογές του μαγνητικού συντονισμού, που αφορούν κατά κύριο λόγο τις λειτουργικές δοκιμασίες (Functional MRI), οι οποίες αναδεικνύουν τη λειτουργική συμπεριφορά των παθολογικών εστιών ιδία εκ του κεντρικού νευρικού συστήματος που σχετίζονται με ψυχικά νοσήματα ή διαταραχές στη συμπεριφορά όπως η νόσος του Alzheimer.
Επίσης, θα συζητηθούν διεξοδικά και οι νεότατες εφαρμογές με χρήση υπερταχείων ακολουθιών οι οποίες περιορίζουν θεαματικά το χρόνο της εξέτασης και με τις οποίες επιτυγχάνεται η ανάδειξη παθολογικών εστιών εκ των διαφόρων οργάνων του ανθρωπίνου σώματος σε εξαιρετικά μικρούς χρόνους και οι οποίες βρίσκουν ευρεία εφαρμογή ιδία σε ογκολογικά περιστατικά.
4ον : Στο συνέδριο θα αναφερθεί η Ελληνική εμπειρία από τη χρήση του PΕT CT μια μέθοδο που συνδυάζει τη γ κάμερα με τον πολυτομικό αξονικό τομογράφο, η οποία έχει ευρεία εφαρμογή στην ογκολογία.
Με το PET CT δίνονται απαντήσεις για το αν υπάρχουν ενεργείς ή όχι εστίες από τα διάφορα όργανα του ανθρωπίνου σώματος οι οποίες δεν είναι πολλές φορές δυνατόν να καθοριστούν μόνο με τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους.
5ον : Πολλές συνεδρίες του Ακτινολογικού Συνεδρίου είναι αφιερωμένες στην επεμβατική ακτινολογία. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων ακτινολόγων ασχολούνται πλέον με την επεμβατική ακτινολογία τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια προσφέροντας πλέον θεραπευτικές λύσεις χωρίς μεγάλη επιβάρυνση του ασθενούς, περιορίζοντας θεαματικά την παραμονή στο νοσοκομείο και προσφέροντας θεραπεία σε καταστάσεις οι οποίες μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν δυνατόν να δοθεί χειρουργικά.
Μπορούμε πλέον να ισχυριστούμε ότι ο Έλληνας ασθενής βρίσκει πλέον στην Ελλάδα Έλληνες επεμβατιστές ακτινολόγους οι οποίοι διενεργούν όλες, ακόμη και τις πλέον σύγχρονες και πολύπλοκες επεμβατικές πρακτικές