Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Παχαίνει και μακροημερεύει ο Ευρωπαίος!


Κατά έξι χρόνια αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων στα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των ετών 2007 – 1980, από τα 72 έτη πήγε στα 78, σύμφωνα με έρευνα την Κομισιόν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ με τίτλο «Η Υγεία με μία ματιά: Ευρώπη 2010».
Από την άλλη, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας πάνω από τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης είναι παχύσαρκος. Ένα στα επτά παιδιά στην Ε.Ε. είναι υπέρβαρο ενώ η αναλογία αυτή αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.
Σημαντική πτώση σημείωσαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο οι πρόωροι θάνατοι. Η μεγαλύτερη μείωση
εμφανίστηκε στην Ιρλανδία που ξεπέρασε το 50%. Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι επίσης οι Εσθονία, Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία (πτώση άνω του 30%).
Παρότι υπήρξε μείωση στον αριθμό των θανάτων από καρδιακές παθήσεις, παραμένουν η «νούμερο ένα» αιτία θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 και «κρύβονται» πίσω από το 40% των θανάτων στην Ευρώπη το 2008.
Σύμφωνα με την έρευνα, η μείωση του τσιγάρου και της κατανάλωσης αλκοόλ σε ορισμένες χώρες συνέβαλαν για την πτώση του αριθμού των θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων.
Δεύτερη θανατηφόρα αιτία, ο καρκίνος που οφείλετε για το 26% των θανάτων που καταγράφηκαν το 2008. Ο καρκίνος είναι «ένοχος» για περισσότερους θανάτους ανδρών παρά γυναικών στην Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα ο καρκίνος του πνεύμονα. Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων μεταξύ των ανδρών εξαιτίας του καρκίνου του πνεύμονα καταγράφηκαν στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου αρκετοί άνδρες είναι καπνιστές.
Ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες είναι αυτός τους στήθους. Αιτία που «κρύβεται» πίσω από το 31% των περιστατικών γυναικών που νοσούν από καρκίνο αλλά και το 17% των θανάτων. Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, θετικό είναι ότι έχει μειωθεί ή έχει παραμείνει σταθερή στα ίδια επίπεδα η θνησιμότητα.
Σημαντική αύξηση όμως σημείωσαν τα κρούσματα AIDS, καθώς οι νέες διαγνώσεις ασθενών που νοσούν από τον ιό του HIV υπερδιπλασιάστηκαν. Η τάση αυτή καταγράφηκε πιο έντονα σε χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης του ιού, όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Η έρευνα της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ «βλέπει» επίσης ισχυρή σύνδεση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης της άνοιας και της γήρανσης του πληθυσμού. Ο πληθυσμός της Ευρώπης ηλικίας 65 ετών και άνω εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί μεταξύ των ετών 1995 – 2050 και θα αγγίξει τους 135 εκατ. κατοίκους. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση και των κρουσμάτων άνοιας αλλά και του κόστους περίθαλψης που σχετίζεται με την πάθηση αυτή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν θα ξεπεράσει τα 250 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.
Τέλος, οι δαπάνες για την υγεία, των κρατών – μελών της Ε.Ε. αναλογούσαν το 2008 στο 8,3% του ΑΕΠ τους έναντι του 7,3% το 1998.