Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Το κρύο απειλή για τους καρδιοπαθείς.

heart-attack
Οι Αμερικανοί μιλούν για το «καρδιολογικό σύνδρομο του Δεκεμβρίου». Αλλά και στην Ελλάδα, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των εμφραγμάτων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με μελέτη της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η μελέτη δείχνει ότι «την περίοδο του χειμώνα που υπάρχει αυξημένη υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες, ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από οξύ έμφραγμα περίπου 32% μεγαλύτερος σε σχέση με το καλοκαίρι». Ειδικά στις ηλικίες άνω των 70 ετών, οι θάνατοι τον μήνα Δεκέμβριο είναι διπλάσιοι σε σχέση με τον μήνα Ιούνιο».

Όπως έχει πει στο www.healthview.gr ο καθηγητής καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας, το πρόβλημα εντείνεται όταν οι θερμοκρασίες είναι υπό το μηδέν όλο το 24ωρο. Αυτές οι θερμοκρασίες  παγώνουν και τους καρδιακούς παλμούς.  Ένα στα τέσσερα εμφράγματα σημειώνονται την ψυχρή περίοδο, όπως δείχνουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Η αιτία είναι πολύ απλή: η αγγειοσύσπαση που προκαλείται από το κρύο οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία.  Την ίδια στιγμή, οι λοιμώξεις που είναι πολύ συχνές το χειμώνα επιβαρύνουν πάρα πολύ το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, υπάρχει μια τάση για αύξηση της θρόμβωσης του αίματος. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα δημιουργία θρόμβων, με συνέπεια να έχουμε περισσότερα εμφράγματα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι τα καρδιαγγειακά επεισόδια αυξάνονται την περίοδο ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, λόγω υπερκατανάλωσης φαγητού.
Η προστασία της καρδιάς στο κρύο
Όσοι έχουν κάποια καρδιαγγειακή πάθηση θα πρέπει το χειμώνα και ειδικά όταν οι μειώνεται απότομα η θερμοκρασία περιβάλλοντος να κάνουν τα εξής:
--Να διατηρούν σταθερές τις διατροφικές τους συνήθειες (όχι περισσότερο αλάτι και λίπος)
--Να ελέγχουν τακτικότερα την αρτηριακή πίεση
--Να αποφεύγουν την έκθεσή τους σε χαμηλές θερμοκρασίες
--Να μη βγαίνουν μετά το γεύμα ή την κατανάλωση αλκοόλ στο κρύο
--Να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους
--Να φροντίζουν ιδιαίτερα για την ατομική υγιεινή τους
--Να εμβολιάζονται για τη γρίπη, για πρόληψη από σοβαρές επιπλοκές.
(πηγη healthview.gr)