Νέα εγκύκλιο για επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Αφορά τις εκδηλώσεις τύπου Β και Γ, δηλαδή ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια και παρόμοιες εκδηλώσεις που έχουν σκοπό την επιστημονική ενημέρωση ή την ενημέρωση σχετικά με φαρμακευτικά προϊόντα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ.
Τι προβλέπει η εγκύκλιος
- Όλοι οι δικαιούχοι φορείς που ενδιαφέρονται να οργανώσουν εκδηλώσεις τύπου Β ή Γ θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα προς έγκριση στον ΕΟΦ, το πρώτο δεκαήμερο κάθε διμήνου, αρχίζοντας από 1/1/2011 Η αίτηση θα περιλαμβάνει : όνομα εταιρείας (και συνεργαζόμενου επιστημονικού φορέα για τις εκδηλώσεις τύπου Β), πρόγραμμα εκδήλωσης, χρόνο και τόπο διεξαγωγής, αρχικό προϋπολογισμό.
- Η διαδικασία έγκρισης δεν προϋποθέτει την θετική εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής όπως για τις εκδηλώσεις τύπου Α.
- Απαραίτητη προϋπόθεση για έγκριση των τύπου Β εκδηλώσεων είναι η οργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος τουλάχιστον 4 ωρών, για κάθε ημέρα της εκδήλωσης, εφόσον υπάρχει διανυκτέρευση των συνέδρων, ενώ για τις τύπου Γ, 2 ωρών.
- Η ειδικότητα ή το αντικείμενο εργασίας / ενασχόλησης των ιατρών πρέπει να είναι συναφή με τη θεματολογία της εκδήλωσης
- Οι εκδηλώσεις τύπου Γ΄ εγκρίνονται μόνο εφόσον έχουν σκοπό την προώθηση φαρμάκων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ ΔΥΓ3 (α) 85657 (ΦΕΚΒ΄59/2006)
- Δεν επιτρέπεται οργάνωση εκδηλώσεων τύπου Β ή Γ στο εξωτερικό από φαρμακευτικές εταιρείες εγκατεστημένες την Ελλάδα
- Η φιλοξενία των συμμετεχόντων δεν πρέπει να περιλαμβάνει εκδηλώσεις αμιγώς ψυχαγωγικού χαρακτήρα, η δε επιλογή των χώρων πρέπει να είναι προσεκτική με κριτήριο τις συνεδριακές εγκαταστάσεις και όχι τη αναψυχή και διασκέδαση .
- Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή ιατρών του ΕΣΥ και Πανεπιστημιακών ιατρών στις εκδηλώσεις τύπου Γ (νόμος 2889/2001 ,άρθρο 11, παρ 18)
- Επιτρέπεται η καταβολή τιμητικής αμοιβής (honorarium) από τις φαρμακευτικές εταιρείες, στους προσκεκλημένους ομιλητές ή προεδρεύοντες συνεδριάσεων των επιστημονικών εκδηλώσεων τύπου Β και Γ σύμφωνα με τους όρους που έχουν διατυπωθεί στην εγκύκλιο με αριθ. Πρωτ.66500/30.9.2010 παρ.8, για τις τύπου Α εκδηλώσεις.
- Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να φροντίζουν ώστε τα έξοδα προώθησης για τύπου Β ή Γ εκδηλώσεις να μην επηρεάζουν αρνητικά τις χορηγίες για τα συνέδρια τύπου Α.
- Μετά το πέρας της επιστημονικής εκδήλωσης και εντός 2 μηνών, η φαρμακευτική εταιρεία υποβάλλει στον ΕΟΦ το τελικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, τον αριθμό των συμμετεχόντων και αντίγραφα παραστατικών των δαπανών, εφόσον ζητηθούν.
- Οι φαρμακευτικές εταιρείες που ανήκουν στο ΣΦΕΕ οφείλουν να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση τους στον κώδικα δεοντολογίας και στους περιορισμούς των εξόδων φιλοξενίας όπως και για τις εκδηλώσεις τύπου Α
- Οι φαρμακευτικές εταιρείες που δεν ανήκουν στο ΣΦΕΕ καλούνται να υιοθετήσουν αντίστοιχο κώδικα δεοντολογίας.