Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Μείωση ενημέρωσης, αύξηση ΑΙDS και σύφιλης!

Ανοδική πορεία παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα ΑΙDS και σύφιλης. Η αρνητική αυτή εικόνα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το ΑΙDS αποδίδεται από τους επιστήμονες στη μείωση των προγραμμάτων ενημέρωσης, ενώ για τη σύφιλη «ευθύνεται» η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών.

Οπως κατήγγειλαν χθες οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΑΙDS εφέτος γεννήθηκαν στην Ελλάδα δύο βρέφη τα οποία μολύνθηκαν με τον ιό από τη μητέρα τους κατά την κύηση. Οπως είπαν, αρκετές γυναίκες- στην πλειονότητά τους αλλοδαπές- πηγαίνουν να γεννήσουν χωρίς να έχουν υποβληθεί σε προγενετικό έλεγχο. «Δυστυχώςφαίνεται ότι ορισμένοι γυναικολόγοι το παραβλέπουν, γι΄ αυτό και σχεδιάζουμε εκστρατεία ενημέρωσής τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας και διευθυντής του Α΄ Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Λοιμώξεων του Κρατικού Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς κ. Π. Γαργαλιάνος. Μέχρι σήμερα, είπε, 80 παιδιά έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα και πολλά απ΄ αυτά είναι πολυμεταγγιζόμενα.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι τον επόμενο χρόνο αναμένονται δύο νέα φάρμακα: το ένα αφορά συνδυασμό τεσσάρων αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ένα δισκίο και το άλλο ένα δεύτερης γενιάς νουκλεοσιδικό αναστολέα της αντίστροφης μεταγραφάσης. Για τη χορήγηση γενόσημων φαρμάκων δεν είναι αρνητικοί, αρκεί να είναι σίγουρη η αποτελεσματικότητά τους. Σε ό,τι αφορά τη σύφιλη ο καθηγητής Δερματολογίας κ. Α.Κατσάμπας έδωσε στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία δεκαετία.