Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Λοβέρδος: Αν δεν θέλουν οι ιδιώτες, τότε θα αναλάβει εταιρεία του δημοσίου τις προμήθειες!

Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες που θα επιθυμούσαν να αναλάβουν τη διαχείριση του συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων για λογαριασμό του συστήματος υγείας.
Το ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος το μεσημέρι της Τρίτης σε εκδήλωση που οργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ για το νέο σύστημα προμηθειών στο ΕΣΥ.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στην ομιλία του, ανέλυσε το νέο σύστημα προμηθειών σύμφωνα με το οποίο, μετά από διαγωνισμό, θα προκύψει ιδιωτικός φορέας - πιθανότατα από το
εξωτερικό- ο οποίος θα αναλάβει με σύμβαση με το δημόσιο τη διαδικασία προμήθειας υλικών και φαρμάκων στα νοσοκομεία.
Ο φορέας αυτός θα αποτελείται από μία ή δύο εταιρείες, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τους διαγωνισμούς των προμηθειών, τη φύλαξη και τη διανομή των υλικών στα νοσοκομεία.
Από σήμερα και για 15 ημέρες, είπε ο κ. Α. Λοβέρδος, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.
Ήδη, έχει συσταθεί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη των συγκεκριμένων θεμάτων και θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού.
Υποψίες για διαφθορά
«Αν ωστόσο, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, δεν υπάρξει ενδιαφέρον ή δεν καλύψει κάποιος από τους ενδιαφερόμενους τις προδιαγραφές που ορίζουμε, τότε θα πρέπει να καταφύγουμε στη λύση του δημοσίου. Δηλαδή να αναλάβει μία ανώνυμη εταιρείου του δημοσίου τις προμήθειες των νοσοκομείων, κάτι όμως που σημαίνει ότι κινδυνεύουμε και πάλι από τις κακοδιαμονίες του δημοσίου, όπως γραφειοκρατία και υποψίες για διαφθορά.