Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ανανέωση καρδιάς με βλαστοκύτταρα!

Τα βλαστοκύτταρα μεταβάλλονται σε κύτταρα του καρδιακού μυός και σε αιμοσφαίρια
Δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πραγματικότητα! Ανανέωση καρδιάς με βλαστοκύτταρα. Η πρωτοποριακή μέθοδος βασίζεται στην κύρια ιδιότητα των βλαστοκυττάρων, ότι μπορούν και εξειδικεύονται, μεταβάλλονται δηλαδή, σε κύτταρα του καρδιακού μυός και σε αιμοσφαίρια. Ετσι, υποβοηθείται η λειτουργία της καρδιάς, ενισχύεται η ικανότητα συστολής και διαστολής και βελτιώνεται η αιμάτωση του καρδιακού μυός.
Τα βλαστοκύτταρα μεταβάλλονται σε κύτταρα του καρδιακού μυός και σε αιμοσφαίρια Οπως εξηγούν οι ειδικοί, το έμφραγμα του μυοκαρδίου έχει αποτέλεσμα την απώλεια μυοκαρδιακών κυττάρων, το σχηματισμό ουλής και στο
τελικό στάδιο την εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας. Η μόνη λύση που υπήρχε στο παρελθόν ήταν η μεταμόσχευση. Σήμερα υπάρχουν αρκετές γνωστές μέθοδοι, που βελτιώνουν την επιτυχή αντιμετώπιση ασθενών με στεφανιαία νόσο, αλλά καμία από αυτές δεν προάγει την αναγέννηση των μυοκαρδιακών κυττάρων. Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης εφαρμόζεται και στη χώρα μας σε καρδιοχειρουργικά κέντρα, συγχρόνως με την υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι ώστε να μην υστερούμε στην αντιμετώπιση και αυτής της πάθησης.
Τα παραπάνω επισήμανε μεταξύ άλλων η χειρουργός θώρακος Dr. med Καλλιόπη Αθανασιάδη, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας, που πραγματοποιείται στις 18-20 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Ανέφερε ακόμη πως στη χειρουργική επιτυγχάνεται σημαντική μείωση στις ημέρες νοσηλείας ενώ γρήγορη και πλήρη κοινωνική επανένταξη προσφέρει η συνεχής ανάπτυξη και εφαρμογή των θωρακοσκοπικών τεχνικών -επεμβάσεων με τη βοήθεια βιντεοκάμερας και ελάχιστο χειρουργικό τραύμα (3-4 «τρύπες» μόνο)- καταγράφοντας χρόνους νοσηλείας μόνο 3-4 ημέρες. Οι συνήθεις αντίστοιχοι χρόνοι νοσηλείας στο παρελθόν ήταν 7-9 ημέρες και ένας μήνας για την πλήρη αποκατάσταση και επανένταξη του ασθενούς.
Παράλληλα, οι σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και οι νέες εφαρμογές επιτρέπουν πλέον επεμβάσεις και σε ασθενείς μικρής ηλικίας. Πρόσφατα έγινε στην Αθήνα θωρακοσκοπική λοβεκτομή σε βρέφος 17 μηνών που νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ για μία μόνο ημέρα και εξήλθε από το νοσοκομείο την 4η μετεγχειρητική! *