Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Επιδημιολογική μελέτη για τον ιό του Δυτικού Νείλου από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

mosquito-sucking-blood
 Μεγάλη επιδημιολογική μελέτη διεξάγεται στην Ημαθία και Πέλλα για την εξακρίβωση της έκτασης που είχε η διασπορά του ιού του Δυτικού Νείλου και την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη μόλυνση.
Σύμφωνα με  το Κέντρο Ελέγχου  και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα ευρήματα της μελέτης αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην πιο στοχευμένη και αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της νόσου.
Η μελέτη διεξάγεται με τη συνεργασία πέντε φορέων: Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων
(ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), «Οικοανάπτυξη», European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).
Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Καταγράφηκαν 261 ασθενείς, από τους οποίους 191 εκδήλωσαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα και 34 κατέληξαν. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων προσβλήθηκαν από τον ιό παραμένει άγνωστος, αφού πολλοί δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, η νόσος είναι συνήθως ήπια, αλλά καμιά φορά μπορεί να είναι σοβαρή, κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.
Για τις ανάγκες της μελέτης, θα ληφθεί αίμα από τους συμμετέχοντες για να ελεγχθεί εάν έχουν αντισώματα κατά του ιού, πράγμα που θα δείξει πόσοι μολύνθηκαν.
Επίσης, με προσωπικές συνεντεύξεις, θα αναζητηθούν πληροφορίες για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τις συνθήκες διαβίωσης, τις συνήθειες και τις καθημερινές πρακτικές που ενδέχεται να σχετίζονται με τη μόλυνση.
Η μελέτη θα επικεντρωθεί στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα περισσότερα περιστατικά. Ειδικότερα, θα γίνει στη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια, και σε 25 ακόμη κωμοπόλεις και χωριά της Ημαθίας και της Πέλλας.