Τα προϊόντα που αναγράφεται στην ετικέτα τους «κατάλληλα για διαβητικούς» δεν υποστηρίζονται επιστημονικά, ούτε υπάρχει σχετική για την αξία τους επιστημονική βιβλιογραφία.
Την επισήμανση αυτή έκανε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου για την Έρευνα, Πρόληψη και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη, καθηγητής κ. Σωτήρης Ράπτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη στις 14 Νοέμβριου.«Η χρήση τέτοιων τροφίμων σε περιόδους οικονομικής κρίσης, συνέχισε ο κ. Σ. Ράπτης, αυξάνει
σημαντικά τις πωλήσεις τους και επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό των διαβητικών. Υπάρχουν αναφορές, όπως τόνισε, ότι πολλά από αυτά τα τρόφιμα έχουν συχνά περισσότερο λίπος και θερμίδες και συμβάλουν στη διαιώνιση της παχυσαρκίας».
Ο κ. Ράπτης σημείωσε ακόμα ότι, τα ομοσπονδιακά συμβούλια της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών προώθησαν ήδη σχετικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τις οποίες τρόφιμα, γλυκίσματα "κατάλληλα για διαβητικούς" να μην πωλούνται μετά τον Ιανουάριο του 2012.
Στην ίδια συνέντευξη, ο καθηγητής παθολογίας Νίκος Κατσιλάμπρος, αναφερόμενος στους παράγοντες πρόληψης, έκανε λόγο για τη διακοπή του καπνίσματος αλλά και τη μεσογειακή διατροφή, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της νόσου.
Όπως εξήγησε η διατροφή αυτή διαθέτει οχτώ βασικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να ακολουθούν οι διαβητικοί, αλλά και όσοι βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο: Υψηλό πηλίκο μονοακόρεστου λίπους (ελαιόλαδο), προς κορεσμένο, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μεγάλη κατανάλωση οσπρίων, μεγάλη κατανάλωση δημητριακών, άφθονα φρούτα και λαχανικά, περιορισμό του κόκκινου κρέατος και μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.