«Λερναία Ύδρα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τα συμφέροντα που, όπως ανέφερε, λυμαίνονται το χώρο της Υγείας, υποδεχόμενος τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Επισημαίνοντας πως το έργο του κ. Λοβέρδου για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι δύσκολο, του ευχήθηκε να επιτύχει: «Τα έχετε βάλει με τη Λερναία Ύδρα. Ελπίζω να είναι επιτυχής ο αγώνας που κάνετε, γιατί είναι σημαντικό για την κοινωνική συνοχή».Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Αισθάνομαι, κύριε πρόεδρε, ότι πολλές φορές στην Ελλάδα συζητάμε σαν να ξεπεράσαμε τα προβλήματά μας, σαν να τελειώσαμε τη δύσκολη διαδρομή, ενώ είμαστε ή στην αρχή ή στο μέσον.
Πάντως, σίγουρα δεν την τελειώσαμε. Και αυτό προσθέτει δυσκολίες, στις δυσκολίες που έχουμε».
Το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής 2.250 γιατρούς που φοροδιαφεύγουν
Η συνάντηση αυτή έγινε μία μέρα μετά την αποκάλυψη ότι το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει 2.250 γιατρούς, ιδιώτες και νοσοκομειακούς, που είχαν παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και 10 εκατομμυρίων ευρώ αλλά ισχνές φορολογικές δηλώσεις που πολλές φορές ήταν κάτω και από 12.000 ευρώ.
Παράγοντες του ΣΔΟΕ αναφέρουν ότι οι καταθέσεις αυτές είτε προέρχονται από εκτεταμένη φοροδιαφυγή, είτε είναι προϊόν υπερτιμολογήσεων νοσοκομειακών υλικών.
Τα στοιχεία από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ διαβιβάζονται στις αρμόδιες Εφορίες, στις οποίες θα κληθούν οι συγκεκριμένοι γιατροί για πλήρη έλεγχο των βιβλίων τους και την επιβολή των πρόσθετων φόρων και προστίμων, που αναμένεται να είναι πολλαπλάσια των εισοδημάτων που είχαν αποκρυφτεί.
Από τους τραπεζικούς λογαριασµούς που έχουν ανοίξει µέχρι σήµερα, στο σύνολο των 2.250 γιατρών, οι 1.000 είναι από τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως από τη συμπρωτεύουσα, 250 από το Κολωνάκι, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται ευρύτερα από την Αττική.
Η αρχή των ελέγχων του ΣΔΟΕ έγινε από τους 151 γιατρούς του Κολωνακίου, εκ των οποίων ένας στους πέντε δήλωσε στην Εφορία καθαρά ετήσια εισοδήµατα χαµηλότερα των 10.000 ευρώ, άλλοι τόσοι δεν ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ και µόνο 11 γιατροί δήλωσαν καθαρό εισόδηµα άνω των 100.000 ευρώ. Υπήρξαν µάλιστα τρεις γιατροί που ενώ διατηρούσαν ιατρείο σε µια από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας, δήλωσαν στην Εφορία καθαρό ετήσιο εισόδηµα από 300 έως 1.002 ευρώ.
Στη συνέχεια το ΣΔΟΕ άρχισε να ελέγχει τα δηµόσια νοσοκοµεία, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τις σχέσεις µε ιδιωτικές εταιρείες και θεραπευτήρια για να διαπιστώσει ένα πλέγμα υπερτιµολογήσεων, τριγωνικών συναλλαγών, έκδοσης πλαστών παραπεµπτικώ