Η μακροχρόνια λήψη στατινών, του φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως για την μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου, είναι λιγότερη επικίνδυνη για ασθενείς με πρόβλημα στο ήπαρ, από ό,τι εθεωρείτο ως τώρα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ελλήνων ερευνητών που δημοσιεύτηκε σε κορυφαίο διεθνές ιατρικό περιοδικό.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Άθυρο και τον Δημήτρη Μιχαηλίδη του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του University College του Λονδίνου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι στατίνες, που έχουν αποκληθεί και "ασπιρίνες του 21ού αιώνα", είναι ένα από τα πιο πετυχημένα από εμπορική άποψη διεθνώς, με ετήσιες πωλήσεις πάνω από 20 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Λειτουργούν μπλοκάροντας ένα ένζυμο του ήπατος, το οποίο παράγει τα μόρια λίπους (που συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών και προκαλούν αρτηριοσκλήρωση), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά. Όμως οι γιατροί αποφεύγουν να συνταγογραφούν τις στατίνες σε ασθενείς με προβλήματα στο συκώτι.
Λίγες έρευνες είχαν γίνει μέχρι τώρα διεθνώς για τα οφέλη ή τους κινδύνους από αυτή την τακτική. Οι έλληνες γιατροί πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια έρευνα του είδους της, σε 437 ασθενείς με διαταραχές στη λειτουργία του ήπατος και κυρίως με ενδείξεις ότι έπασχαν από πρωτοπαθή μη αλκοολικής αιτιολογίας λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).
Από αυτούς, οι 227 έκαναν θεραπεία με στατίνες και οι υπόλοιποι όχι.
Στα τρία χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, το 10% των ασθενών στην ομάδα που έπαιρνε στατίνες, έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ στην ομάδα που δεν έπαιρνε στατίνες, το ποσοστό ήταν διπλάσιο (20%).
Ενώ η ωφέλεια και η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου ήταν εμφανής στην ομάδα με τις στατίνες, η μελέτη δεν διαπίστωσε διαφορά στις δυσλειτουργίες του ήπατος ανάμεσα στις δύο ομάδες ασθενών, δηλαδή οι στατίνες δεν επιδείνωσαν τα προβλήματα στο συκώτι.
Σχολιάζοντας την ελληνική έρευνα, ο Τεντ Μπέιντερ του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν πως πολλοί ασθενείς με προβλήματα στο συκώτι κακώς μέχρι τώρα δεν έχουν τύχει θεραπείας με στατίνες για να ρίξουν την υψηλή χοληστερόλη τους. "Οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι οι στατίνες προκαλούν προβλήματα στο συκώτι εξαιτίας των σχετικών αναφορών στις οδηγίες που συνοδεύουν τα φάρμακα στις συσκευασίες τους.
Οι φαρμακευτικές εταιρίες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να ζητήσουν τη διαγραφή αυτού του σημείου από τις γραπτές οδηγίες", πρόσθεσε. Πάντως μια άλλη εξαετής επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, τάχθηκε ενάντια στην υπερβολική συνταγογράφηση των στατινών και εκτίμησε ότι τα φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται μόνο σε όσους έχουν μετρήσιμη αύξηση στο ασβέστιο που σκληραίνει τις αρτηρίες.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 75% όλων των εγκεφαλικών, εμφραγμάτων και άλλων θανατηφόρων καρδιαγγειακών επεισοδίων συμβαίνουν στο 25% των ασθενών που έχουν την μεγαλύτερη αύξηση ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία τους.
Το 47% των ασθενών που δεν εμφάνιζαν αύξηση του ασβεστίου στις αρτηρίες, έπαθαν μόλις το 5% των καρδιαγγειακών επεισοδίων, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι οι στατίνες μικρή μόνο προστασία θα προσέφεραν.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)