Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Τα μηνύματα για τη Ν.Δ., του Θανου Bερεμη*


Τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών αποδίδουν ευκρινέστερα την επιθυμία των ψηφοφόρων για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Η εντυπωσιακή επιτυχία του κ. Καμίνη στον Δήμο της Αθήνας και του κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη έγιναν το έμβλημα των εκλογών αυτών.
Τα μηνύματα, συνεπώς, είναι πιο εμφαντικά για τη Νέα Δημοκρατία: Η εγκατάλειψη του αναμνημονιακού λαϊκισμού είναι αναγκαία για τη διατήρηση της συνοχής της Νέας Δημοκρατίας Η αποξένωση του κόμματος από το σκεπτόμενο κοινό του το απειλεί με σταδιακό μαρασμό και έλλειμμα ιδεών. Ο αρχηγός του κόμματος δεν κατάφερε να πείσει τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας ότι η αμφισβήτηση των όρων του Μνημονίου
δεν θα συμπαρασύρει και την ελληνική οικονομία στην καταστροφή. Μία πιο υπεύθυνη πολιτική στο νοικοκύρεμα της οικονομίας αντί των ηχηρών αποστροφών θα ταίριαζε περισσότερο σε ένα συντηρητικό ή έστω κεντροδεξιό κόμμα. Μια συνεπέστερη προς τις αρχές του κόμματος στάση θα αποκαθιστούσε την αξιοπιστία της παράταξης σταδιακά. Αν τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνήσουν σε κοινή γραμμή πλεύσης ως προς τα φλέγοντα προβλήματα της οικονομίας και η Νέα Δημοκρατία συνεισφέρει έτσι στη σωτηρία της χώρας από την πτώχευση, οι ψηφοφόροι της θα εκτιμήσουν τη σοβαρότητά της και θα επανέλθουν εν καιρώ στην παλιά τους επιλογή.
Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, οφείλει να σταματήσει τις ατελέσφορες αψιμαχίες των εξεταστικών επιτροπών και τη μονόπλευρη απόδοση της ευθύνης για την κρίση στη Νέα Δημοκρατία. Αν το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί ειλικρινά τη συναίνεση, την οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός, πρέπει να δηλώσει ευθαρσώς ότι είναι συνυπεύθυνο για το σημερινό κατάντημά μας.
Η ανασύνταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι απαραίτητη για την υγεία του κοινοβουλευτικού μας συστήματος, όμως θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή. Οποιοι δεν διαθέτουν και τα δύο θα πάψουν να επιβαρύνουν την παράταξή τους.
* Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.