Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

«Κόψτε κι άλλο τα κομμένα το 2011»

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας ήταν από τους πρώτους που πέρασε από την προκρούστεια κλίνη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου Με νέα δραστική περικοπή των δαπανών σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία και γενικώς τους φορείς του Δημοσίου θα περιοριστεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, για το οποίο φέτος υπάρχει κίνδυνος να ξεπεράσει και το 8,5%.
Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας ήταν από τους πρώτους που πέρασε από την προκρούστεια κλίνη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου Το «μαχαίρι» στις δαπάνες αποτελεί πάγια τακτική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και θα συνεχιστεί τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και το 2011, εν όψει και της κατάθεσης στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού στις 18 Νοεμβρίου, μετά και τη συμφωνία με την
τρόικα, που φτάνει στην Αθήνα 15 Νοεμβρίου.
Το περαιτέρω κόψιμο δαπανών ξεκαθαρίζουν από χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης στους συναδέλφους τους υπουργούς που «παρέλασαν» από την οδό Νίκης.
Οι 5 πρώτοι υπουργοί, Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, πήραν χθες το μήνυμα πως όχι απλώς δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω, αλλά πως πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση ακόμα και των προϋπολογισθέντων.
Ούτε ΝΑΤ ούτε άγονες γραμμές
Η εντολή που έδωσε το οικονομικό επιτελείο αφορά την πρόσθετη περιστολή των δαπανών πλέον των 300 εκατ. ευρώ που θα κοπούν από τις καταναλωτικές το 2011, νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και γενναίο κόψιμο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα.
Οσο δε για προτάσεις περί αύξησης δαπανών (όπως επιχορήγησης του ΝΑΤ, που εμφανίζει έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ ή επιδότησης άγονων γραμμών) έπεσαν στο κενό.
**Σήμερα οι επιτελείς της οδού Νίκης συναντώνται με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο κύκλος επαφών ολοκληρώνεται την Παρασκευή.
Ο φορολογικός «Καλλικράτης»
* Την ίδια συνταγή, της δραστικής περικοπής των δαπανών, αναμένεται να ακολουθήσει και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προχωράει στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του, ώστε να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας και η γραφειοκρατία.
Ακόμα και σε ιδιωτική εταιρεία ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης για τη νέα δομή του υπουργείου, που εκτιμάται ότι θα έχει λιγότερες από 80 εφορίες και τελωνεία σε όλη τη χώρα.
Ο φορολογικός «Καλλικράτης» περιλαμβάνει κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, δημιουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων, ενίσχυση εισπρακτικού μηχανισμού και εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών.
Η Κεντρική Υπηρεσία θα μετατραπεί σε επιτελική μονάδα, με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων τον έλεγχο ενδοομιλικών τιμολογήσεων πολυεθνικών επιχειρήσεων και παρακολούθηση εφοριακών με στόχους ανά περιφέρεια, υπηρεσία και ελεγκτή.
Αναλυτική πρόταση για την αναδιοργάνωση του υπουργείου παρουσιάστηκε χθες από ιδιωτική εταιρεία συμβούλων σε ευρεία σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, των υφυπουργών Δ. Κουσελά και Φ. Σαχινίδη, των γενικών και ειδικών γραμματέων Δ. Γεωργακόπουλου, Δ. Σπινέλλη και Ι. Καπελέρη. *