Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η Ελλάδα 2η στην Ευρώπη σε φαρμακαποθήκες!

medicines-and-pills
 Δεύτερη σε αναλογία φαρμακαποθηκών  ανά κάτοικο - μετά την Πορτογαλία - αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat η οποία επισημαίνει την υπέρ-προσφορά και τον έντονο ανταγωνισμό του χώρου.
Στον κλάδο δραστηριοποιούνται 30 συνεταιριστικές οργανώσεις φαρμακείων και 125 ιδιωτικές φαρμακαποθήκες. Η συνολική απασχόληση υπολογίζεται σε περίπου 2.500 εργαζομένους. Οι συνολικές πωλήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία σε τιμές ex-factory ανήλθαν πέρυσι σε 4,38 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 4,12 δις το
2008 (αύξηση 6,5%).
Προβλήματα
Σύμφωνα με την μελέτη, ο υψηλός ανταγωνισμός εξαιτίας της υπερπροσφοράς οδηγει σε εκπτώσεις και κατ' επέκταση συρρίκνωση των ήδη χαμηλών, λόγω ρυθμιστικού πλαισίου, περιθωρίων κερδοφορίας. Οι ίδιοι οι φαρμακαποθηκάριοι υποστηρίζουν πως δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, στη χορήγηση αφενός μικρής πίστωσης 20-25 ημερών και αφετέρου περιορισμένων ποσοτήτων φαρμάκων για την αποφυγή διεξαγωγής παράλληλου εμπορίου. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών από τα φαρμακεία (έως και 8 μήνες).
Παράλληλες εξαγωγές
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι παράλληλες εξαγωγές αποτελούν βασική πηγή κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου φαρμάκων.
Η πτώση των τιμών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους ευνόησε την πραγματοποίηση παράλληλων εξαγωγών. Παρόλα αυτά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για τον έλεγχο των παράλληλων εξαγωγών, αλλά και οι ενέργειες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για τον έλεγχό τους μέσω των χορηγούμενων ποσοτήτων, συνεπάγονται περιορισμό των εσόδων από την εν λόγω πρακτική.