26 χρόνια πίσω... γυρίζουν οι μισθωτοί στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στην ημερίδα για τη φτώχεια, καθώς οι οι κατώτατοι μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα βρίσκονται σε επίπεδα προ του 1984!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα «Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας» που οργάνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι Έλληνες μισθωτοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό και να πληρώνουν τα αγαθά με τιμές του 2010 με τους ίδιους μισθούς που έπαιρναν πριν από 26 χρόνια!
Το πραγματικά σοκαριστικά -και ανησυχητικά- αυτά στοιχεία θέτουν αναμφισβήτητα τις βάσεις για μια νέα κοινωνική τάξη νεόπτωχων Ελλήνων και -το χειρότερο- το φαινόμενο (λόγω κρίσης και μέτρων
του Μνημονίου) δείχνει να είναι κάθε άλλο παρά «περαστικό»."Η μονομερής μείωση μισθών σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δημιουργούν συνθήκες... Μεσαίωνα, με τη φτώχεια να βρίσκεται στο κατώφλι όλο και περισσότερων ελληνικών οικογενειών. Συγκεκριμένα η Ελλάδα έχει διαχρονικά διπλάσιο ποσοστό φτώχειας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το οποίο φτάνει στο 14%, καθώς η χώρα μας είναι η έκτη της Ευρώπης των 27 με βάση το ποσοστό των πολιτών της που κινδυνεύουν να φτωχύνουν", σημειώνει το ΙΝΕ.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη "ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας». Το όριο υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια. Όπως τόνισε, το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν στην τρίτη ηλικία, το 23% είναι κάτω από 17 ετών και το 42% είναι άνεργοι.