Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Πόσο παλιά ασθένεια είναι ο καρκίνος;

Μια νέα επιστημονική έρευνα κατά την οποία εξετάστηκαν σχεδόν 1000 αρχαίες μούμιες από την Αίγυπτο και τη Νότια Αμερική, διαπίστωσε ότι ελάχιστοι άνθρωποι εκείνης της εποχής έπασχαν από καρκίνο, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή, που σχεδόν ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε αυτή τη νόσο.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καρκίνος ουσιαστικά δεν υπήρχε στον αρχαίο κόσμο, αλλά «δημιουργήθηκε» από τον σύγχρονο πολιτισμό. Η άποψη αυτή αναμένεται να  «πυροδοτήσει» νέες διαμάχες, αφού αρκετοί είναι οι διαφωνούντες επιστήμονες.
Η νέα μελέτη, υπό την καθηγήτρια Ροζαλί Ντέηβιντ του Κέντρου Βιοϊατρικής Αιγυπτιολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και τον καθηγητή Μάικλ Ζίμερμαν του αμερικανικού πανεπιστημίου Βιλανόβα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα καρκίνου “Nature Reviews Cancer”, εκτιμά ότι ο μοντέρνος τρόπος ζωής και η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι οι κύριες αιτίες του καρκίνου, ο οποίος δεν μπορεί να θεωρηθεί μια «φυσική» νόσος.
Καρκίνος, η μοντέρνα αρρώστια
Σύμφωνα με την Ντέηβιντ, «στην αρχαιότητα ο καρκίνος ήταν εξαιρετικά σπάνιος. Δεν υπάρχει τίποτε στο φυσικό περιβάλλον που να μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Συνεπώς πρόκειται για μια ανθρωπογενή νόσο. Είναι μια μοντέρνα αρρώστια που προκαλείται από τη μοντέρνα ζωή».
Οι βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν μουμιοποιημένα σώματα που χρονολογούνται και πριν από 3.000 χρόνια, καθώς επίσης απολιθώματα και αρχαία ιατρικά κείμενα, κυρίως ελληνικά. Μόνο σε πέντε περιπτώσεις βρήκαν στα δείγματα των αρχαίων ιστών ίχνη όγκων και μάλιστα οι περισσότεροι ήσαν μάλλον καλοήθεις, ενώ σαφής περίπτωση καρκίνου εντοπίστηκε μόνο σε μια μούμια ενός αγνώστου ατόμου που έζησε περίπου το 200 μ.Χ. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, εξίσου σπάνια είναι τα ίχνη καρκίνου σε αρχαία απολιθώματα, ενώ κάποιες ενδείξεις σε οστά από Νεάντερταλ αμφισβητούνται έντονα αν όντως παραπέμπουν σε καρκίνο.
Έντονος είναι πάντως και ο αντίλογος, με κύριο επιχείρημα το ότι στη υπάρχουν φύση πολλές αιτίες καρκινογένεσης, όπως η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, η φυσική ραδιενέργεια του υπεδάφους, η λοίμωξη από ιούς κ.α., ενώ επίσης έχει αποδειχτεί ότι πολλοί καρκίνοι είναι κληρονομικοί.