Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Διαφωνούν οι προμηθευτές με την υπ. απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών!

Χρονοβόρα, πάνω από 4 μήνες, αναμένεται η διαδικασία εξόφλησης των προμηθευτών, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας, σε απάντηση σχετικών δηλώσεων του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την απόφαση που εκδόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τη διαδικασία εξόφλησης των προμηθευτών των Νοσοκομείων, δηλώνει τα εξής:
«Η απόφαση που υπογράφηκε αναφέρεται στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν τα Νοσοκομεία για την έκδοση των απαραίτητων ενταλμάτων, καθώς και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πληροφοριακών Συστημάτων. Η ανάγνωση και μόνο της απόφασης
αυτής, επιβεβαιώνει την αγωνία των προμηθευτών ότι η διαδικασία εξόφλησης είναι πολύ χρονοβόρα, που φθάνει, αν δεν ξεπερνά, τους 4 μήνες. Είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν οι ενέργειες αυτές, εντός των προθεσμιών που το ίδιο το Υπουργείο έχει θέσει για την τακτοποίηση των χρεών.
Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι, στην προτελευταία παράγραφο της απόφασης αυτής, αναφέρεται ότι τα επιμέρους θέματα της έκδοσης και διάθεσης των ομολόγων, που αποτελούν το σημαντικότερο σημείο της πολυδιαφημισμένης ρύθμισης, ‘…θα ρυθμιστούν με νεότερη απόφασή μας…’.
Συνεπώς, μετά την παρέλευση 2,5 περίπου μηνών χωρίς ουσία, τα ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν τα ίδια:
  • Πότε θα γνωστοποιηθεί ο τύπος και το περιεχόμενο των ομολόγων;
  • Πότε θα δοθούν τα σχετικά κονδύλια για την πληρωμή των προμηθειών του 2010;
Η απάντηση του υπουργείου Υγείας
Σχετικά με την ανησυχία των προμηθευτών (όπως του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού,ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ)για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης και διάθεσης των ομολόγων για την πληρωμή τους,εντός του έτους , το Υπουργείο ΥΥΚΑ διευκρινίζει ότι:
Α)καταβάλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ή όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί  εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών ,όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί.
Β)΄Ηδη εκδόθηκαν οι προβλεπόμενες από τη σχετική διάταξη Υπουργικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τις αναγκαίες λεπτομέρειες,προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να αποφευχθεί πιθανή εμπλοκή,κατά τη διαδικασία υλοποίησης.
Γ)Ο τύπος και το είδος των ομολόγων έχει καθοριστεί με τη διάταξη,την οποία ήδη γνωρίζουν και έχουν αποδεχθεί οι προμηθευτές.
Δ)Όσον αφορά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση,οι προμηθευτές έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις-δηλώσεις, καθώς επίσης γνωρίζουν καλά ,ότι έχουν δοθεί οδηγίες στα Νοσοκομεία για την ανάλογη προετοιμασία.
Τέλος, το Υπουργείο έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι, ήδη έχουν σχεδόν εξοφληθεί οι οφειλές των ετών 2005-2006 και με την καταβολή των ομολόγων θα εξοφληθούν τα έτη 2007,2008 και 2009  ενώ  παράλληλα ,διευθετείται και η πληρωμή των οφειλών από την 1η-1ου-2010  μέχρι και την 30η-9ου-2010,εντός του τρέχοντος έτους.