Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Μετά την κατακραυγή αποσύρεται η ανάλγητη απόφαση του ΙΚΑ για τους διαβητικούς.

Στην έκδοση νέας εγκυκλίου που θα αποκαθιστά την αδικία σε βάρος ασφαλισμένων του ΙΚΑ που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, θα προχωρήσει η διοικήση του ΙΚΑ, μετά από εντολή της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη.
Με τη νέα εγκύκλιο θα δίνεται η δυνατότητα προμήθειας θεραπευτικών υποδημάτων για την πρόληψη των ακρωτηριασμών στους διαβητικούς ασθενείς, ακυρώνοντας την προηγούμενη εγκύκλιο του ΙΚΑ που προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αλλά και την αντίδραση των υπουργών Εργασίας και Υγείας Λ. Κατσέλη και Α. Λοβέρδου, αλλά και του ίδιου του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το Τμήμα Παροχών του ΙΚΑ ανέφερε ότι «μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα η Έκτακτη Ειδική Επιτροπή της Διοίκησης, δεν ενέταξε στα είδη του άρθρου 28 του Κανονισμού Ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη καθώς με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως, το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το Ίδρυμα».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη μετά την εξέλιξη αυτή, τηρεί στάση αναμονής μέχρι την έκδοση της νέας εγκυκλίου για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων.