Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Στην αξιολόγηση όλων των νοσοκομείων προχωρά το υπ. Υγείας.

Στην αξιολόγηση όλων των νοσοκομείων της χώρας προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να διαπιστώσει ποια νοσηλευτικά ιδρύματα αποδίδουν τα μέγιστα και ποια καλύπτουν απλώς τις βασικές ανάγκες και προωθούν τους ασθενείς στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ήδη ομάδα μελέτης καταγράφει όλες τις κλινικές και τα νοσοκομεία, την αποδοτικότητα και την πληρότητα τους σε σχέση με τους ασθενείς που τα επισκέπτονται και τους γιατρούς που υπηρετούν.
Ταυτόχρονα έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, και βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δείχνει με κάθε λεπτομέρεια τον δείκτη εξυπηρέτησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με βάση τα χειρουργεία και την επισκεψιμότητα. Μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να διαβεβαιώνει πως δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το κλείσιμο κλινικών και νοσοκομείων ωστόσο όλα δείχνουν πως εκείνα που δεν εξυπηρετούν ανάγκες θα αναδιαρθρωθούν ή και θα συμπτυχθούν.
Εξάλλου είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι ατελείωτες ουρές αναμονής που παρουσιάζονται κυρίως στα νοσοκομεία της Αθήνας οφείλονται και στο γεγονός ότι πολλά περιφερειακά νοσοκομεία προωθούν τους ασθενείς στην πρωτεύουσα χωρίς να υπάρχει πάντα σοβαρός λόγος είτε γιατί απλώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι γιατροί.
Χαρακτηριστική είναι έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας το 2010 και δείχνει με κάθε λεπτομέρεια πως λειτουργεί το κάθε νοσοκομείο. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα. Το Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου παρουσιάζει πληρότητα 35% ενώ το γενικό νοσοκομείο Δράμας 53%. Το νοσοκομείο ειδικών παθήσεων της Θεσσαλονίκης που μπορεί να παρουσιάζει έλλειψη προσωπικού εμφανίζει πληρότητα 36% και η βαθμολογία που έλαβε από τους ερευνητές με βάση τους δείκτες αξιολόγησης ήταν μείον 1. Επίσης το γενικό νοσοκομείο Ναυπλίου εμφανίζει πληρότητα 50% με βαθμολογία μείον 2 και το γενικό νοσοκομείο Νάξου πληρότητας 45%. Στο νοσοκομείο Λευκάδας κατεγράφη πληρότητα 48% και το νοσοκομείο της Άμφισσας 39% με βαθμό αξιολόγησης μείον 4.