Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες θα γίνονται από ιδιώτες

Την ανάθεση των διαγωνισμών για τις προμήθειες των νοσοκομείων σε ιδιώτες μελετά το υπουργείο Υγείας, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με τους εκπροσώπους των προμηθευτών.
«Το 2011 θα μας βρει απαλλαγμένους από τα βάρη του 2010 μέχρι τουλάχιστον τις οφειλές του Σεπτεμβρίου 2010», είπε ο υπουργός Υγείας  εκφράζοντας την πρόθεσή του να αλλάξει εκ βάθρων το σύστημα προμηθειών.
Ο κ. Α. Λοβέρδος ενημέρωσε τους προμηθευτές για τις σκέψεις της κυβέρνησης για το σύστημα προμηθειών της υγείας και τη ρύθμιση των χρεών, οι οποίες είναι οι εξής:
-- τη μετονομασία της Επιτροπής Προμηθειών σε Επιτροπή Προδιαγραφών για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού,

--τη διενέργεια των κεντρικών προμηθειών από έναν ή 3 ιδιώτες ή και σύμπραξη ιδιωτικών φορέων
--τη διενέργεια διεθνών ηλεκτρονικών διαγωνισμών για την προμήθεια υγειονομικού υλικού
--τη δημιουργία κεντρικής αποθήκης από τους ιδιωτικούς φορείς όπου θα συγκεντρώνονται τα υλικά και θα μοιράζονται στα δημόσια νοσοκομεία.
Σε ότι αφορά τη ρύθμιση των χρεών, ο κ. Α. Λοβέρδος ζήτησε από τους προμηθευτές έκπτωση της τάξης του 20%, αλλά η απάντηση που πήρε από τους προμηθευτές είναι ότι «δεν μπορούμε πλέον να κόψουμε ούτε ένα ευρώ», ενώ σε ότι αφορά την ανάθεση των διαγωνισμών για τις προμήθειες σε μεσάζοντες, ανέφεραν ότι με αυτό τον τρόπο, οι μικρές εταιρείες θα βάλουν λουκέτο, γιατί δε θα μπορούν να πάρουν μέρος σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς.
Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι τα σχέδια αυτά μελετώνται για το 2012 και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εξοικονομηθούν περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τις προμήθειες υγειονομικού υλικού.
Τέλος, για τη ρύθμιση των χρεών προς τους προμηθευτές ο κ. Α. Λοβέρδος επισήμανε ότι το χρέος των τελευταίων μηνών (600 εκατομμύρια ευρώ) θα μετακυλισθεί στο 2011 , ενώ τα περίπου 2 δις ευρώ θα δοθούν μετρητοίς στους προμηθευτές.
Συνολικά τα χρέη προς τους προμηθευτές είναι περίπου 6,8 δις ευρώ.