Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Κινητοποιήσεις Νοσοκομειακών Ιατρών.

Την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις στη Βουλή του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδου, για ενδεχόμενη επέκταση του εισιτηρίου των 3 ευρώ και στα επείγοντα περιστατικά.
Δωρεάν πρόσβαση
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «η ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι η πρόσβαση και ο έλεγχος των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να γίνεται απολύτως δωρεάν και αντιδρά κατηγορηματικά σε κάθε απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλει επέκταση των 3 ευρώ στα επείγοντα». Και καλεί «τους πολίτες που έχουν ήδη πληρώσει μέσω των εισφορών τους το σύστημα υγείας, να αρνούνται κάθε επιπλέον χαράτσι».
Ως απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε χθες να ανακηρύξει την εβδομάδα 22 έως 28 Νοεμβρίου ως εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΣΥ.
Επιπλέον, η ΟΕΝΓΕ ζητεί από τις κατά τόπους ενώσεις γιατρών να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις –το είδος των οποίων θα πρέπει να καθορίσουν οι ίδιες– από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, εάν η αποζημίωση των δεδουλευμένων εφημεριών του περασμένου Σεπτεμβρίου καθώς και όλων των ανεξόφλητων εφημεριών, δεν καταβληθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία αντιδρά στο σύστημα εφημεριών που θέσπισε ο νόμος 3868/2010, το οποίο και χαρακτηρίζει «άδικο, ανισότιμο και σε πολλές περιπτώσεις πλασματικό σύστημα επιδοματικής αποζημίωσης».
Ελλειψη προσωπικού
Τέλος, οι νοσοκομειακοί γιατροί επαναφέρουν το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία και ζητούν από τον υπουργό Υγείας να επιταχύνει τις διαδικασίες για την πρόσληψη 2.000 νέων ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών, και «να προχωρήσει αποφασιστικά στις προσλήψεις του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, διότι υπάρχει ορατός ο κίνδυνος μετά και το τεράστιο κύμα συνταξιοδοτήσεων να ερημώσουν τα νοσοκομεία της χώρας».