Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Επιδόματα στον «Προκρούστη»!

Από μηδενικής βάσης αξιολογούνται όλα τα επιδόματα που δίδει το Δημόσιο, με ορατό τον κίνδυνο περικοπής τους ελλείψει κονδυλίων.
Προ ημερών συστάθηκε επιτροπή που θα επανεξετάσει μαζί με την τρόικα αλλά και τον ΟΟΣΑ τα επιδόματα ανεργίας, τρίτεκνων, προνοίας, το ΕΚΑΣ, με επίσημη αιτιολογία την κατάργηση όσων είναι αναποτελεσματικά και την υποκατάστασή τους με άλλα.
Ωστόσο, στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι στόχος είναι «ει δυνατόν η εξοικονόμηση χρημάτων» και ο στόχος αυτός έγινε ήδη πράξη. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει το 2012, έτος κατά το οποίο αναμένεται ανεργία στο 15%, περικοπή των επιδομάτων ανεργίας κατά 500 εκατ. ευρώ. Αρμόδια συνδικαλιστικά στελέχη «βλέπουν» πίσω από αυτή την απόφαση τα εισοδηματικά κριτήρια που θα εισαχθούν όχι μόνο στα επιδόματα ανεργίας (δηλαδή όποιος άνεργος έχει εισοδήματα π.χ. από ακίνητα να μην λαμβάνει επίδομα ή αυτό να είναι μικρότερο) αλλά και σε άλλες παροχές (τρίτεκνων, πολύτεκνων ΕΚΑΣ κ.λπ.).
Τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας θα εξετάσουν μαζί με τον ΟΟΣΑ, που θα έχει τον ρόλο του εμπειρογνώμονα, την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητα κάθε επιδόματος. Το θέμα συζητήθηκε προ ημερών μεταξύ των παραπάνω φορέων και με στελέχη της τρόικας. Εμφαση θα δοθεί σε δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών (π.χ. βοήθεια στο σπίτι), στις δομές υγείας, στα κοινωνικά προγράμματα και στα προνοιακά επιδόματα.
Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου του 2011. Στη συνέχεια, θα προχωρήσει η «αναδιάρθρωση» των επιδομάτων για να τεθούν σε ισχύ το 2012 «εξοικονομώντας» δαπάνες 500 εκατ. ευρώ...
(ΠΗΓΗ ΚΥΡ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)