Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Α.Λοβέρδος προς υγειονομικές περιφερειες: «Κόψτε το βήχα σε όσους ζητάνε ρουσφετολογικές μεταταξεις


Φρένο στις ρουσφετολογικές μετατάξεις νοσηλευτικού προσωπικού επιχειρεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σε σημερινή συνάντηση που είχε με τους διοικητές της 5ης,6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε αυστηρές οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση αναφερόμενος ακόμη και σε βουλευτές που ζητούν τέτοια ρουσφέτια. «Κόψτε τους το βήχα και αν επιμένουν, ειδοποιήστε εμένα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι διοικητές έλαβαν εντολή να διερευνήσουν αν υπάρχουν τέτοιου είδους μετατάξεις στα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς τους και να κινήσουν διαδικασίες για την ανάκλησή τους.

Νοικοκύρεμα στα νοσοκομεία

Ο Α.Λοβέρδος κάλεσε τους διοικητές να νοικοκυρέψουν τα νοσοκομεία και να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε μέχρι το Φεβρουάριο του 2011 να μπορεί να εγκατασταθεί το διπλογραφικό σύστημα και η ηλεκτρονική παρακολούθηση των προμηθειών.

«Δεν μετακινείστε, αλλά θα αξιολογηθείτε»

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί κανείς απο τη θέση του. Ωστόσο έκανε σαφές ότι στο τέλος του χρόνου όλοι θα αξιολογηθούν. Επιπλέον ανέφερε ότι ξεκινά από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) αξιολόγηση των κλινικών και μονάδων του ΕΣΥ, γεγονός που δείχνει την πρόθεση του υπουργείου για συμμάζεμα σε όσες κλινικές δεν αποδίδουν τα μέγιστα, παρ' ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αποκλείσει τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων.

Στόχος τώρα η φαρμακευτική δαπάνη

Ο υπουργός επανέλαβε ότι βασικός στόχος σε κάθε νοσοκομείο πρέπει να είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ανέφερε ενδεικτικά ότι μόνο στο ΙΚΑ και μόνο με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παρατηρείται μείωση της δαπάνης κατά 9% περίπου. Επιπλέον, ο κ.Λοβέρδος αποκάλυψε στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το ΙΚΑ, σύμφωνα με τα οποία πρωταθλητές στην υπέρμετρη συνταγογράφηση είναι οι παθολόγοι.

Την ερχόμενη Τρίτη συγκαλείται ευρεία σύσεκψη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων, με αντικείμενο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.