Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Συνταγές 189.000 ευρώ σε 1 μήνα από 1 γιατρό!


Στο ηλεκτρονικό «δίχτυ» του συστήματος ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων «έπιασε» η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τους πρώτους 100 γιατρούς του που έφτασαν να «γράφουν» συνταγές αξίας από 60.000 ευρώ έως και 189.000 ευρώ το μήνα ο καθένας!

Η λίστα των γιατρών - «πρωταθλητών» στη συνταγογράφηση καταρτίστηκε με βάση τους πρώτους ελέγχους που έγιναν σε εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Στη λίστα που έφτασε στα χέρια του διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ρ. Σπυρόπουλου, περιλαμβάνονται παθολόγοι, νευρολόγοι και ψυχίατροι που εμφάνισαν συνταγές αξίας από 189.000 ευρώ το μήνα ο πρώτος (παθολόγος στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες) και 60.000 ευρώ το μήνα ο τελευταίος. Στη λίστα υπάρχουν, ακόμη, μία γυναικολόγος από τη Β. Ελλάδα και γιατροί «χωρίς ειδικότητα».

Από την ανάλυση των στοιχείων και τις διασταυρώσεις που έγιναν προκύπτει ότι:

  • Το σύνολο των συνταγών ανά μήνα κυμαίνονται από 2.190 συνταγές για τον πρώτο γιατρό με ειδικότητα παθολόγου και 450 συνταγές για τον τελευταίο, επίσης, με ειδικότητα παθολόγου.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνταγές φαίνεται ότι εκτελούνταν από ένα ή δύο φαρμακεία.

«Τα ονόματα των γιατρών είναι πλέον γνωστά στη διοίκηση του ιδρύματος. Αυτό που ερευνάται, τώρα, είναι η διάσταση του φαινομένου ανά νομό, πόλη, φαρμακείο, φαρμακευτική εταιρεία και ανά μονάδα υγείας», δήλωσε, στην «Η», ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ρ. Σπυρόπουλος, που φέρεται αποφασισμένος όχι μόνο να αφαιρέσει από τους «παραβάτες» το δικαίωμα της συνταγογράφησης, αλλά και για όσες περιπτώσεις προκύψουν στοιχεία να τις στείλει στη Δικαιοσύνη.

Ηλεκτρονικό μπλόκο

Το πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχου της συνταγογράφησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ήδη εντόπισε τους πρώτους εκατό γιατρούς πρόκειται να επεκταθεί σε όλα τα Ταμεία. Την ερχόμενη εβδομάδα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη, θα θέσει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο (για να ψηφιστεί άμεσα) το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο είχαν ολοκληρώσει ήδη από το καλοκαίρι ο Α. Λοβέρδος και η γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

Την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση (από τους γιατρούς) και εκτέλεση (από τους φαρμακοποιούς) των συνταγών. Το μέτρο -που θα καταργήσει τα συνταγολόγια και την υποχρέωση της προηγούμενης θεώρησης των συνταγών για ποσά άνω των 150 ευρώ- θα αρχίσει να εφαρμόζεται στα μέσα Οκτωβρίου από τον ΟΑΕΕ και θα επεκταθεί από τις αρχές του 2011 σε όλα τα Ταμεία.

Τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης όλων των δεδομένων υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) με εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Με το ηλεκτρονικό «μπλόκο» στην παράνομη και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και στην εικονική χρήση των συνταγών υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν πόροι πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2011 από τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έφτασε το 2009 τα 5 δισ. ευρώ (το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία).

Πρόσθετα μέτρα

Εκτός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη μείωση της τιμής των φαρμάκων -η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προσανατολίζεται να λάβει και πρόσθετα μέτρα το 2011. Όπως προέκυψε στη σύσκεψη των διοικητών των τριών μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) την Πέμπτη υπό την γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα, τα μέτρα που προκρίνονται είναι:

1. Η πρόβλεψη «πλαφόν» - ποσοστού «υπεύθυνης» συνταγογράφησης ανά ειδικότητα.

2. Η διεύρυνση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (θα «ελαφρύνει» τις δαπάνες των Ταμείων, αλλά και τα πορτοφόλια των ασφαλισμένων που θα επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου οι ίδιοι).

3. Η συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων σε ποσοστό 30% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης κάθε Ταμείου.

(πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ)