Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Η συνοπτική ουσία των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, του Γιάννη Λούλη



Ποια είναι τα κομβικά ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων; Μερικά από αυτά φωτογραφίζουν το πολιτικό τοπίο, ιδίως στο επίπεδο του ανταγωνισμού των δύο μεγάλων κομμάτων:

1. Στη πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ υπερέχει με ποσοστά λίγο πάνω από 7%, ενώ μετά τον ανασχηματισμό (Kappa Research) προσεγγίζει το 8%, Η συνολική εικόνα του ανασχηματισμού πάντως δεν υπήρξε θετική (Kappa, Public issue, Alco), αν και οι κεντρικές στοχευμένες αλλαγές (Χρυσοχοϊδης, Λοβέρδος ) έγιναν πολύ θετικά δεκτές. Εν πάσει περιπτώσει η ΝΔ δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει τις επιφυλάξεις για τον ανασχηματισμό και η εικόνα της παραμένει άκρως προβληματική.

2. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι ακόμη πιο ευνοϊκά για το ΠΑΣΟΚ και ακόμη πιο δυσμενή απ’ ότι η πρόθεση ψήφου για την ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται ικανότερο να χειρισθεί τα οικονομικά με 18%, ενώ θεωρείται επίσης ικανότερο κυβερνητικά με 17% (GPO, MRB, αντίστοιχα). Με δύο λόγια, με βάση τον αμείλικτο νόμο της σύγκρισης, η κυβερνητική αναξιοπιστία της ΝΔ αποδεικνύεται ισχυρότατο όπλο υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

3. Η εικόνα της ΝΔ είναι εντυπωσιακά αρνητική ακόμη και στους δικούς της ψηφοφόρους: Όπως έδειξε η GPO...
μόνο το 38,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ικανότερο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χειρισθεί την οικονομική κρίση, με το 52,8% να μην εμπιστεύονται κανένα κόμμα (ούτε αυτό που ψήφισαν το 2009)! Ταυτόχρονα, μόνο το 52,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2009 επιλέγουν τον Σαμαρά ως καταλληλότερο Πρωθυπουργό (στο σύνολο του εκλογικού σώματος συγκεντρώνει μόνο 24%).

4. Όπως έδειξε η MRB τα κόμματα του αντιμνημονίου (ανάμεσα τους η ΝΔ) έχουν χειρότερη εικόνα από την κυβέρνηση που εφαρμόζει το μνημόνιο, διότι προφανώς, όσο οργισμένη και να είναι με τα σκληρά μέτρα, θεωρεί ανεύθυνη την στάση της δογματικής αριστεράς και της δεξιάς και λαϊκιστικής ΝΔ.

5. Παρά την φθορά του το ΠΑΣΟΚ είναι εκλογικά και πολιτικά κυρίαρχο όπως έδειξαν GPO, MRB και Kappa Research. Είναι σημαντικό ότι εκφράζεται θετικά για το κυβερνητικό έργο το 40,2%, παρά το συγκεκριμένο βαρύ κλίμα. Άλλωστε δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που να πείθει το εκλογικό σώμα.

6. Όπως δείχνουν GPO και MRB η ΝΔ αδυνατεί να διεισδύσει στο μεσαίο χώρο και αδυνατεί να έχει κέρδη από το πιεζόμενο ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα συνεχίζει να έχει απώλειες προς τον ΛΑΟΣ. Με δύο λόγια η δεξιά στροφή της έχει αποδειχθεί πέρα για πέρα αδιέξοδη.

Συμπεραίνοντας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες η φθειρόμενη εικόνα του ΠΑΣΟΚ διατηρεί αντοχές, καθώς οι εναλλακτικές προτάσεις δεν πείθουν. Η ΝΔ δεν πείθει ούτε με τις οικονομικές προτάσεις της, ούτε με την ηγεσία της. Από τα αντιμνημονιακά κόμματα μόνο το ΚΚΕ δείχνει σταθεροποιημένο. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταρρεύσει. Εκείνα της ΝΔ βρίσκονται στο ναδήρ. Στην ουσία η κυβερνητική παράταξη δεν έχει αξιόπιστο πολιτικό αντίπαλο και κυριαρχεί καθαρά στο τοπίο.