Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Σοβαρές βλάβες στα μάτια από τους δείκτες λέιζερ που παίζουν τα παιδιά.


Οι ιδιαίτερα ισχυροί δείκτες λέιζερ (laser pointers) που πωλούνται πλέον και μέσω διαδικτύου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα μάτια,προειδοποιούν αρκετοί γιατροί σε επιστολή τους στο περιοδικό The NewEngland Journal of Medicine.

Ένα πρόσφατο περιστατικό που αναφέρουν είναι ένας 15-χρονος ο οποίοςαγόρασε ένα πράσινο δείκτη λέιζερ «για πλάκα» -για να σπάει μπαλόνια από την άλλη άκρη του δωματίου του και για να ανοίξει τρύπες στα παπούτσια της αδερφής του- ο οποίος υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς παίζοντας μπροστά στον καθρέφτη.

Η ακτίνα έπεσε στα μάτια του αγοριού πολλές φορές και η όραση στο αριστερό του μάτι έγινε τόσο θολή ώστε να μην μπορεί να μετρήσει πόσα δάχτυλα του έδειχναν από απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μετά από εξέταση διαπιστώθηκε αιμορραγία στον δεξί αμφιβληστροειδή και στο αριστερό του μάτι βλάβη σε τμήμα της ωχρής κηλίδας που ευθύνεται για την οξεία όραση. Όπως αναφέρουν οι γιατροί, παρόλο που η όρασή του βελτιώθηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα, εξακολουθεί να έχει κάποια προβλήματα όρασης.

Ένας από τους συνυπογράφοντες της επιστολής, ο Dr. Martin K. Schmid, γιατρός στο Νοσοκομείο της Λουκέρνης στην Ελβετία αναφέρει ότι οι δείκτες λέιζερ, που πωλούνται στο ευρύ κοινό είχαν μέγιστη ισχύ 5 milliwatts και θεωρούνταν αρκετά ασφαλή, αυτό όμως που προκάλεσε τη βλάβη στο νεαρό αγόρι είχε ισχύ 150 milliwatts.

Ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι οι καταναλωτές μπορούν να προφυλαχθούν αγοράζοντας μόνο νόμιμα λέιζερ, τα οποία είναι ταξινομημένα σε κατηγορίες, (η ασφαλέστερη είναι η 1η κατηγορία, με όριο ενός milliwatt). Τα λέιζερ που μπορούν να σπάσουν μπαλόνια, να ανάψουν σπίρτα, ή να ανοίξουν τρύπες σε χαρτί είναι επικίνδυνα για τα μάτια, αναφέρει, προσθέτοντας ότι ακόμη και οι ασφαλείς κατηγορίες δεικτών λέιζερ δεν θα πρέπει ποτέ να στρέφονται προς τα μάτια κάποιου.