Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Αριθμοί που δείχνουν άρρωστοι!

Ασθενείς που υποβάλλονται σε... τρεις και πέντε αξονικές τομογραφίες σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Ασφαλισμένοι που κοντεύουν να πάθουν... εθισμό στους κλειστοφοβικούς μαγνητικούς τομογράφους αφού υποβάλλονται δύο και τρεις φορές το μήνα στη συγκεκριμένη εξέταση.


Κάτοικοι της Πρέβεζας και της Λάρισας που αρρωσταίνουν... πιο συχνά απ'' ό,τι εκείνοι που μένουν στη Χαλκιδική, τα Γρεβενά και την Ευρυτανία. Αυτά και άλλα πολλά διαπίστωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησαν για να διαπιστώσουν τα αίτια του υπερδιπλασιασμού της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις.

Συμπέρασμα: κάποιοι, μετά τα φάρμακα, φαίνεται πως πλούτισαν και από τις εργαστηριακές εξετάσεις, αφού το αλισβερίσι μεταξύ εμπλεκόμενων γιατρών και ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων καλεί κρατεί.

Και είναι απορίας άξιον πώς ουδείς αρμόδιος δεν προβληματίστηκε τα τελευταία χρόνια όταν οι δαπάνες υγείας ενώ ήταν το 2004 στα 891 εκατ. ευρώ έφθασαν το 2008 στο 1,75 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως το 2004 ο ΟΠΑΔ διέθετε για παρακλινικές εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα 132,4 εκατ. ευρώ και το 2008 έφθασε να πληρώνει 223,4 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι το ταμείο να παρουσιάσει χρέος -μόνο εξαιτίας των εργαστηριακών εξετάσεων- ύψους 46,85 εκατ. το 2008.

Από την καταγραφή των συνολικών δαπανών υγείας το μεγαλύτερο άλμα διαπιστώνεται μεταξύ του 2005 και του 2006, όπου ενώ οι δαπάνες ήταν 885 εκατ. ευρώ, την επόμενη χρονιά (2006) άγγιξαν το 1,3 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό αποδίδεται μεταξύ άλλων στην κατάργηση της λίστας φαρμάκων, στην αύξηση των τιμών των φαρμάκων αλλά και στην ανακοστολόγηση της ιατρικής εξέτασης.

Η χαρτογράφηση των δαπανών που έγινε από τη διοίκηση του Οργανισμού έδειξε ότι πρωταθλητές στις παρακλινικές εξετάσεις είναι οι κάτοικοι της Πρέβεζας, αφού η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη που αντιστοιχεί φθάνει στα 257 ευρώ, όταν στο νομό Ευρυτανίας είναι μόλις 31,7 ευρώ. Περισσότερο φαίνεται ότι αρρωσταίνουν και έχουν ανάγκη διαγνωστικών εξετάσεων και οι κάτοικοι της Λάρισας, αφού βρίσκονται δεύτεροι στη λίστα των πρωταθλητών με 245,5 ευρώ (κατά κεφαλήν δαπάνη ανά κάτοικο). Ακολουθούν η Θεσπρωτία, η Αθήνα, η Δράμα και τα Χανιά, που επίσης εμφανίζουν υψηλές δαπάνες σε σχέση με τον μέσο όρο που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα και αγγίζει τα 131 ευρώ.

Συνολικά 17 περιφέρειες βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο, ενώ 40 είναι κάτω απ'' αυτόν. Σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές προκαλούν έντονη εντύπωση. Για παράδειγμα, ενώ η ανατολική Αθήνα έχει κατά κεφαλήν δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις 218 ευρώ, η δυτική Αθήνα έχει 125 ευρώ.

Μεγάλες αποκλίσεις

Η διαφορά αυτή μεταξύ των περιοχών αποδίδεται από τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ Κυρ. Σουλιώτη σε συνδυασμό παραγόντων. «Μπορεί να σχετίζεται με τον αριθμό των γιατρών που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή, στο αν οι έλεγχοι που γίνονται είναι αποτελεσματικοί ή ακόμη και αν υπάρχει μεγάλη προσφορά εργαστηριακών και διαγνωστικών υπηρεσιών οπότε δημιουργείται και ζήτηση. Οπως και να ''χει, η μεγάλη απόκλιση της κατά κεφαλήν δαπάνης σε περιοχές με κοινό αναπτυξιακό προφίλ υποδηλώνει πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ελέγχου του κόστους στις περιφέρειες με υψηλή δαπάνη».

Στο πλαίσιο του περιορισμού της άσκοπης δαπάνης για εξετάσεις, ο Οργανισμός εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει περιφερειακούς ενδεικτικούς προϋπολογισμούς με βάση πληθυσμιακούς δείκτες και άλλα κριτήρια. Ταυτόχρονα επανεξετάζεται το σύστημα που επιτρέπει σε όλους τους γιατρούς, ανεξάρτητα εάν είναι συμβεβλημένοι ή όχι, να συνταγογραφούν στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου στον ΟΑΕΕ η πιλοτική εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των παραπομπών για παρακλινικές εξετάσεις, κατά τα πρότυπα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων.

Στόχος φυσικά εκτός των άλλων είναι να χάσει η Ελλάδα την πρωτιά ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ στον αριθμό των εξετάσεων μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας. Αντιστοιχούν ανά 1.000 κατοίκους 98,1 μαγνητικές και 320,9 αξονικές.

(πηγη ΚΥΡ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)