Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Αν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο...

Οι γιατροί του νοσοκομείου της Σπάρτης κινητοποιήθηκαν φέτος το καλοκαίρι, ενάντια στο καρκίνωμα "φακελάκι" και μου προκάλεσαν πολύ ευχάριστη έκπληξη.


Χάρηκα πολύ με την πρωτοβουλία των γιατρών του νοσοκομείου της Σπάρτης, η οποία με εξέπληξε ευχάριστα. Οι γιατροί του ΕΣΥ Λακωνίας, ανάρτησαν φέτος το καλοκαίρι, αφίσες σε όλες τις κλινικές και στα τμήματα του νοσοκομείου Σπάρτης με το σύνθημα «Εάν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο! Βοήθησε να απαλλαγούμε από τη διαφθορά. Μη συμμετέχεις».

Η πρωτοβουλία αυτή των γιατρών της Λακωνίας βρήκε θερμή ανταπόκριση από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), γεγονός που σημαίνει ότι σε λίγο χρονικό διάστημα αυτές οι αφίσες θα εμφανισθούν, αν δεν έχει ήδη συμβεί, γιατί διάβασα καθυστερημένα την είδηση, οι κινητοποιήσεις των γιατρών έγιναν τον περασμένο Ιούλιο, και σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, κ. Δ. Βαρνάβας, δήλωσε στην Καθημερινή (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_25/09/2010_416346) ότι «Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει και υγιής μερίδα των νοσοκομειακών γιατρών, που δεν θέλει να μπει σε αυτού του είδους τη συναλλαγή». Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λακωνίας, δια στόματος της προέδρου της κας. Χ. Ντοροβίτσα, δήλωσε ότι «έχουμε κατ’ επανάληψιν ταχθεί κατά της διαφθοράς και της παραοικονομίας στον χώρο της Yγείας και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα. Να περάσουμε στην πράξη. Πρέπει κι εμείς οι γιατροί να δούμε το φακελάκι σαν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Μόνο εάν το αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο, μπορούμε να το κερδίσουμε».

Οι δηλώσεις αυτές, που σε άλλη περίπτωση θα ήταν αυτονόητες, πραγματικά εκπλήσσουν. Το να δώσεις φακελάκι στο γιατρό, είναι τόσο «φυσικό» στη χώρα μας όσο και το να σε ρωτάει ο οδηγός του ταξί που σταματάς, πού πηγαίνεις, και να μη σε επιβιβάζει στο όχημα αν δεν πηγαίνεις προς την κατεύθυνση που τον βολεύει. Το φακελάκι θεωρείται αναγκαίο κακό και φαίνεται ότι έχει περάσει βαθιά στο DNA μας, αφού, όπως παρατηρούν οι ίδιοι οι γιατροί, οι πολίτες το δίνουν πρόθυμα, ακόμα και αν δεν τους ζητηθεί. Πώς αλλιώς θα κάνουν τη δουλειά τους;

Ψάχνοντας τις σχετικές ειδήσεις που έχασα, λόγω της καλοκαιρινών διακοπών, έπεσα πάνω σε άρθρο της κας Μαρίνας Μανθεάκη με τίτλο «Γιατροί κροίσοι στα δίχτυα του ΣΔΟΕ» (http://fe-mail.gr/pages/posts/greece_europe_world/greece_europe_world6195.php) όπου περιγράφονται οι πρόσφατες έρευνες της υπηρεσίας δίωξης του οικονομικού εγκλήματος. Ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί μεγαλογιατρών της Θεσσαλονίκης και αποκαλύφθηκαν καταθέσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η κα Μανθεάκη αναρωτιέται, εύλογα, πάνω στο τι θα συμβεί αν αποδειχτεί ότι ήταν ένοχοι. Θα δει το ζήτημα το φως της δημοσιότητας για 15 λεπτά και θα ξεχαστεί, όπως γίνεται συνήθως, ή τελικά θα γίνει το θαύμα και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά;

Για πολλούς πολίτες, τα θαύματα δεν υπάρχουν και αν καμιά φορά γίνονται, αν τα εξετάσει κανείς προσεκτικά, καθίσταται φανερό ότι δεν είναι θαύματα, αλλά απλή πολιτική σκοπιμότητα. Από την άλλη, έστω και για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, καλό είναι να τιμωρούνται αυτοί οι άνθρωποι που κερδοσκοπούν, με τον πλέον ανήθικο τρόπο, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους και τον τρόμο των ασθενών. Οι υπόλοιποι γιατροί θα δυσκολευτούν την επόμενη φορά να ζητήσουν φακελάκι, αφού θα δουν ότι παίζουν έτσι το κεφάλι τους, αφού κάποιος, αντίθετα με αυτό που συνέβαινε ως σήμερα, μπορεί να τους ελέγξει και να τους τιμωρήσει υποδειγματικά.

Κρίνοντας πάντως από την αντίδραση των γιατρών του νοσοκομείου της Σπάρτης (και άλλων νοσοκομείων), φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν και ευσυνείδητοι γιατροί που αρνούνται με βδελυγμία το φακελάκι. Σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν και οι καλοί, το πρόβλημα είναι ότι στη χώρα μας, δεν κατακτούν ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας, προφανώς τα ΜΜΕ δεν θεωρούν εμπορική την εντιμότητα. Θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί γιατροί στη χώρα μας που θεωρούν ότι εκτελούν λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ακούω πολλά παραδείγματα από καθημερινούς ανθρώπους που μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για τους αφανείς γιατρούς-ήρωες που σώζουν ζωές, συχνά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, αφού τρέχουν για να καλύψουν τα τεράστια κενά του ΕΣΥ και συχνά αναγκάζονται να κάνουν δουλειές εντελώς άσχετες με την ειδικότητα και το πτυχίο τους. Οι γιατροί αυτοί είναι ιδιαίτερα αγανακτισμένοι, προέβησαν ήδη σε κινητοποιήσεις και απεργίες, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες και τα ολοήμερα νοσοκομεία και αποφάσισαν ότι χρειάζεται να ακουστεί δυνατότερα η φωνή τους, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης. Θα βοηθήσω όσο μπορώ από εδώ τη δημοσιότητα των ενεργειών τους, αφού το φακελάκι είναι το σήμα κατατεθέν της διαφθοράς στη χώρα μας και η πρωτοβουλία τους με συγκίνησε ιδιαίτερα.
(ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)