Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων προβληματίζει τον Λοβέρδο

evagelismos

Την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων επιχειρεί να προωθήσει άμεσα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος παρά τις έντονες αντιρρήσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

Η λειτουργία και τις απογευματινές ώρες των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εργαστηριακές εξετάσεις αλλά ακόμη και για χειρουργικές πράξεις, αποτέλεσε έμπνευση αλλά και νομοθετική πράξη της τέως υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Ωστόσο το εγχείρημα "κόλλησε" από την πρώτη στιγμή καθότι διαπιστώθηκε ότι τελικά απαιτούνταν κονδύλια για την υλοποίησή του.Ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως αναφέρουν πληροφορίες είναι προβληματισμένος για την εφαρμογή του σχεδίου παρότι οι εισηγήσεις που δέχεται μιλούν για απογευματινή λειτουργία χωρίς...έξοδα. Κάτι βέβαια που δεν προκύπτει ούτε καν από τις πρόχειρες μελέτες που είχαν πραγματοποιήσει οι συνεργάτες της Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Εξαίρεση αποτέλεσε μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας η οποία μιλούσε ακόμη και για εξασφάλιση εσόδων για τα νοσοκομεία, με πολύ συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει στα χέρια του μια υπουργική πράξη που περιγράφει με λεπτομέρειες την λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων και τις απογευματινές ώρες αλλά πηγές αναφέρουν ότι δε θα την υπογράψει εάν δεν διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος. Άλλωστε ο ίδιος γνωρίζει καλά ως τέως υπουργός Εργασίας πως τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να καλύψουν ιατρικές πράξεις και το απόγευμα, δεδομένης της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται.

Εκτός αυτού όμως οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) μίλησαν ξεκάθαρα πως θα είναι αντίθετοι σε μια τέτοια δοκιμή καθώς θεωρούν πως θα κληθούν να εργασθούν και το απόγευμα χωρίς αποδοχές, καθότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια όχι για την απογευματινή τους εργασία αλλά ούτε καν για τις εφημερίες των επόμενων μηνών.