Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Τα ανοιχτά μέτωπα της Υγείας!


Πολλαπλά μέτωπα καλείται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προσωπικά ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Ανέλαβε έναν τομέα που δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.Την ίδια ώρα, τα προβλήματα παραμένουν στην καθημερινότητα των νοσοκομείων.

Ο γρίφος των οικονομικών της Υγείας

Πριν καλά – καλά αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε επιπλέον κονδύλι για να καλυψει τις δαπάνες για υγειονομικό υλικό.Οι προμηθευτές του ΕΣΥ είναι και σε θέση μάχης, αφού το ποσό των 200.000 ευρώ σε μετρητά ανά προμηθευτή (για χρέη που είχαν συσσωρευτεί από το 2007 έως το 2009) μένει δεσμευμένο λόγω εκκρεμότητας στο υπουργείο Οικονομικών.

Ολοήμερη λειτουργία

Ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο είναι αυτό της ολοήμερης λειτουργίας του ΕΣΥ, την οποία νομοθέτησε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά ο Ανδρέας Λοβέρδος πρέπει υλοποιήσει. Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, τόσο το δυναμικό όσο και οι υποδομές των νοσοκομείων δεν επαρκούν ούτε για την πρωινή λειτουργία τους, πόσο μάλλον για την ολοήμερη…

«Αγκάθι» οι εφημερίες

Φωτιά στους κόλπους των νοσοκομειακών γιατρών έχει ανάψει ο τρόπος αμοιβής των εφημεριών, όπως προβλέπεται στο νόμο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Με το νέο σύστημα, οι ειδικευμένοι γιατροί πληρώνονται μέχρι 7 εφημερίες το μήνα. Σύμφωνα με τους γιατρούς σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, αντιστοιχούν περισσότερες εφημερίες σε κάθε γιατρό ενώ σε άλλα πολύ λιγότερες. Έτσι, αλλού οι γιατροί θα πρέπει να εφημερεύουν απλήρωτοι και αλλού να πληρώνονται χωρίς να εφημερεύουν!Γι' αυτό ζητούν να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη, απειλώντας ακόμη και με επ’ αόριστον κινητοποιήσεις.

Οι αιώνια αναμενόμενες προσλήψεις

Οι συνταξιοδοτήσεις που αναμένονται ως το τέλος του χρόνου στα νοσοκομεία, εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιάσουν τις κενές θέσεις νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού.Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι προσλήψεις στο εξής θα γίνονται από κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος διορισμού.Η προηγούμενη ηγεσία υποσχόταν 3.000 περίπου θέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου - προκήρυξη από την οποία θα προκύψει και ο πρώτος κυλιόμενος πίνακας του ΑΣΕΠ. Παράλληλα, αναμένονται και 770 θέσεις με τις οποίες θα καλυφθούν ορισμένα από τα κενά των συνταξιοδοτήσεων.