Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Τα «παιχνίδια» με τις νέες τιμές στα φάρμακα!

Κι όμως συνεχίζουν να πλουτίζουν. Σε παζάρι συμφερόντων μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχάνων εξελίσσεται η έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, τη στιγμή που χιλιάδες ασθενείς μετρούν ακόμη και τα τελευταία τους ευρώ για να δουν αν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους.


Πάνω από... δέκα λίστες με νέες τιμές φαρμάκων διαφορετικές μεταξύ τους έχουν γνωστοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα, με συνέπεια ασθενείς, φαρμακοποιοί και γιατροί να μη γνωρίζουν ποια είναι η πιο οικονομική λύση για τη θεραπεία τους.

Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, μπορεί να θέλησε να μειώσει τις τιμές των σκευασμάτων ώστε να μειωθούν και τα έσοδα των κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά από την άλλη επιχειρεί να διατηρήσει και μια διπλωματική ισορροπία, ώστε να μη σπάσουν οι δεσμοί με τον κερδοφόρο κλάδο. Ετσι προχωρά σε διορθώσεις και αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ενώ περί τα τέλη του μήνα θα εκδώσει και νέο συμπληρωματικό δελτίο τιμών που θα περιλαμβάνει όσα φάρμακα δεν έλαβαν τώρα τιμή αλλά και τα καινούρια.

Οι φαρμακοβιομήχανοι, από την άλλη, πιέζουν για περιορισμό των μειώσεων στις τιμές, απειλώντας ότι αν τα προϊόντα τους γίνουν πολύ φθηνά, θα τα αποσύρουν από την ελληνική αγορά και θα τα αντικαταστήσουν με άλλα πιο ακριβά. Κάτι βέβαια που αποτελεί συνήθη τακτική ώστε να μην έχουν απώλειες εσόδων. «Με τις νέες τιμές οδηγούμαστε στην υποκατάσταση των φθηνών φαρμάκων με άλλα ακριβότερα», τονίζει ο πρόεδρος των ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων Θ. Κολέττης.

Εκτός αυτού όμως, «πάρτι» φαίνεται πως κάνουν οι φαρμακαποθήκες που βλέπουν τις νέες τιμές να ευνοούν τις παράλληλες εξαγωγές, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να λάβει μέτρα για την εξασφάλιση των αποθεμάτων για τα φαρμακεία. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι παράλληλες εξαγωγές (σε χώρες όπου τα φάρμακα είναι ακριβότερα απ'' τα ελληνικά) θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 20%. «Υπάρχουν έντονες πιέσεις για εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες λόγω των νέων τιμών» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Πασ. Αποστολίδης.

Να σημειωθεί ότι κατά μέσον όρο οι παράλληλες εξαγωγές της χώρας μας αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ υπάρχουν χρονιές που εκτοξεύονται και στο 1 δισ. ευρώ. Το παιχνίδι των τιμών πάντως μπορεί να βλάπτει τους ασθενείς, ευνοεί όμως δεόντως τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες που εξακολουθούν να πλουτίζουν. Ενδεικτικό είναι ότι η χώρα μας διαθέτει τις περισσότερες φαρμακαποθήκες σε όλη την Ευρώπη, αφού έχει συνολικά 140, όταν η Γερμανία με υπερδιπλάσιο πληθυσμό διαθέτει μόλις 6!

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά το 2009, σύμφωνα με μεγάλη πανελλαδική έρευνα της Stat bank που έγινε στις 198 μεγαλύτερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρας, οι 73 μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες αύξησαν τα κέρδη τους κατά 58% για να προσεγγίσουν τα 45 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες αυτές πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις ύψους 3,9 δισ. ευρώ ύστερα από αύξηση 13,5%. Και για τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες το 2009 ήταν μια «χρυσή» χρονιά, καθώς ήταν καλύτερη από το 2008 και το μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους άγγιξε το 5,3%.

Καθόλου τυχαία, λοιπόν, η χώρα μας διαθέτει και το μεγαλύτερο ποσοστό φαρμακείων στην Ευρώπη ανά κάτοικο. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν ανά εκατομμύριο πληθυσμού 893 φαρμακεία, όταν στην Ολλανδία αντιστοιχούν 105.

(πηγη ΚΥΡ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)