Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Αδυνατεί ο ΟΠΑΔ να πληρώσει εξετάσεις ασφαλισμένων του!


Με αλαλούμ και ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ταμείου του δημοσίου μπήκε ο Σεπτέμβριος καθώς ο ΟΠΑΔ εξαιτίας ....γραφειοκρατικών διαδικασιών δεν αποζημιώνει βασικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ δε θα πρέπει να αποζημιώνεται καμία εξέταση εάν δεν υπάρχει προεδρικό διάταγμα που να προσδιορίζει την τιμή της. Μέχρι πρόσφατα οι τιμές για βασικές εξετάσεις είχαν προσδιοριστεί μέσω υπουργικών αποφάσεων και έτσι σήμερα το ταμείο δεν μπορεί να αποδώσει τα ποσά στους ασθενείς εξαιτίας έλλειψης των προεδρικών διαταγμάτων.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται περίπου 80 βασικές εξετάσεις όπως υπέρηχος θυρεοειδούς, σπινθιρογράφημα, καρκινικοί δείκτες, ενδοσκοπικές εξετάσεις, ορμονικοί προσδιορισμοί αλλά και Pet scan. Πρόκειται για εξετάσεις που μπορεί να κοστίζουν από 15 έως και 2000 ευρώ και οι περισσότεροι ασθενείς αδυνατούν να τις αποπληρώσουν από την τσέπη τους.

H διοίκηση του ΟΠΑΔ αλλά και οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία (Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών) να επιλύσουν άμεσα το ζήτημα με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων.