Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Στο στόχαστρο τα κυκλώματα στον τομέα της υγείας.


Τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ θα μειωθεί η ετήσια δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακα, με την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θ'' αρχίσει τον Οκτώβριο από τον ΟΑΕΕ και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους φορείς περίθαλψης. Πρώτο αποτέλεσμα θα είναι η εξάρθρωση των κυκλωμάτων παράνομης συνταγογράφησης που λυμαίνονται τα ταμεία.

Η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων, που ανήλθε πέρυσι σε 5 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα μειωθεί άμεσα κατά 20%, ενώ σε βάθος τριετίας η μείωση θα είναι 30%. Ο ΟΑΕΕ, που θα εφαρμόσει πρώτος το νέο σύστημα, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει 500-600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το σχέδιο νόμου που παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος προβλέπει ότι οι συνταγές θα καταχωρίζονται από τους γιατρούς ηλεκτρονικά, θα εκτελούνται επίσης ηλεκτρονικά από τους φαρμακοποιούς και θα εκκαθαρίζονται ηλεκτρονικά από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του συστήματος είναι η ύπαρξη υποδομής (ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών και σύνδεσης Ιντερνετ) σε ιατρεία, φαρμακεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Για τα ασφαλιστικά ταμεία, τη διαδικασία εκκαθάρισης αναλαμβάνει ο φορέας Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) του υπουργείου Εργασίας, που συντηρεί ήδη βάση δεδομένων των ασφαλισμένων όλων των ταμείων, βάσει του Ενιαίου Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Το σχέδιο νόμου

Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου προβλέπει:

* ΟΛΟΙ οι γιατροί των ταμείων, καθώς κι αυτοί που είναι συμβεβλημένοι με ταμεία θα εγγραφούν ως χρήστες της εφαρμογής ηλεκτρονικής καταχώρισης και εκτέλεσης συνταγών.

* ΚΑΘΕ φορά που θα μπαίνουν στο σύστημα, θα ταυτοποιούνται με έναν κωδικό.

* ΑΦΟΥ ταυτοποιήσουν και τον ασθενή με την επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας και τη χρήση ΑΜΚΑ, θα καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τη συνταγή (διάγνωση, εμπορική ονομασία του φαρμάκου ή δραστική ουσία, απαιτούμενη δοσολογία, κατηγορία της συνταγής και ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου).

* Η ΣΥΝΤΑΓΗ θα καταχωρίζεται ηλεκτρονικά και θα περιέχει τα στοιχεία του γιατρού, την ημερομηνία καταχώρισης και τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της εκτέλεσής της. Κάθε συνταγή θα έχει ένα μοναδικό κωδικό, που θα εμφανίζεται με τη μορφή barcode.

Εξάλλου, επιπλέον 300 με 600 εκατ. ευρώ από το ποσό που προβλέπει ο προϋπολογισμός θα χρειαστούν τα ταμεία, δήλωσε στο «Σκάι» ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Πρόσθεσε ότι μετά τις αναλογιστικές μελέτες θα υπάρξουν αναπροσαρμογές στα επικουρικά ταμεία.Διευκρίνισε, τέλος, ότι το 16% των εργαζομένων υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά και, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το ποσοστό δε θα πρέπει να ξεπερνά το 10%.

(πηγη ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)