Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Δέσμιος του Μνημονίου εν μέσω βολών και μέτρων.

Δέσμιος του Μνημονίου εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς και έδωσε το δικό του μείγμα πολιτικής, με συμπληρωματικά μέτρα άμεσης εφαρμογής, αντισταθμιστικά της ύφεσης.

Με το βλέμμα στο φθινόπωρο, οπότε βλέπει διπλές εκλογές, ο Α. Σαμαράς, με τους Αβραμόπουλο, Δήμα, παρουσίασε τις θέσεις της Ν.Δ. για το Μνημόνιο

Με το βλέμμα στο φθινόπωρο, οπότε βλέπει διπλές εκλογές, ο Α. Σαμαράς, με τους Αβραμόπουλο, Δήμα, παρουσίασε τις θέσεις της Ν.Δ. για το Μνημόνιο Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του Οικονομικού Σχεδίου του κόμματός του, άφησε πίσω του τα περί απαλλαγών από αυτό και ξεκαθάρισε: «Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα». Χρειάστηκε να φθάσει σχεδόν στα μισά της ομιλίας του για να παραδεχθεί ότι «δεχόμαστε μέτρα σαν κι αυτά που λαμβάνονται ήδη, αλλά όχι τέτοιας έντασης. Και τα δεχόμαστε μόνον εφ' όσον συμπληρωθούν ταυτόχρονα με άλλου τύπου μέτρα, που εξουδετερώνουν την ύφεση και τονώνουν την αγορά», υποσχόμενος έξοδο από την κρίση σε 2 χρόνια.

Εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης, καταγγέλλοντάς την για άλλη μια φορά ότι φούσκωσε κατά 3,6% ή 8,8 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 13,6%. Της καταλόγισε έλλειψη πολιτικής αντίδρασης, καθώς άργησε να λάβει μέτρα, τα οποία είναι διπλάσια των απαιτούμενων καθώς φθάνουν στο 20% του ΑΕΠ, ενώ αρκούσε μόλις 11%.

Ακολουθώντας συνταγή ανάλογη του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Σαμαράς μίλησε για αντισταθμιστικά μέτρα 7,2% του ΑΕΠ, διευκρινίζοντας πως δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα «αρκεί να εφαρμοστούν όσα ήδη πάρθηκαν, με κάποιες διορθώσεις», στοχεύοντας σε μηδενισμό του ελλείμματος στα τέλη του 2011 και σε χρέος μέχρι 120% του ΑΕΠ! Η πεντάδα των μέτρων που προτείνει η Ν.Δ. αφορούν:

1 Διαρθρωτικά: Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, πολεοδομίες, νομαρχίες) με κριτήριο ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, συμψηφισμό οφειλών μέσω συστήματος μηνιαίας εκκαθάρισης οφειλών, εσωτερικές μετατάξεις εργαζομένων στο Δημόσιο και αναδιάρθρωση ΟΣΕ, που χρεώνει το Δημόσιο 2 εκατ. ευρώ την ημέρα.

2 Αντισταθμιστικά: Προσωποποιημένη κοστολόγηση δημόσιων νοσοκομείων ανά ασθενή, ηλεκτρονική συνταγογράφηση με παραχώρηση ανάθεσης του έργου, αποκατάσταση μεγάλων επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υδροηλεκτρικών, καθώς και ενεργειακή διασύνδεση νησιών.

3 Επανορθωτικά: Οι διορθώσεις σφαλμάτων που έγιναν από τη σημερινή κυβέρνηση αφορούν μέτρα που επανορθώνουν μεγάλες αδικίες ή αστοχίες από τις περικοπές που ήδη έγιναν (όπως αποκατάσταση συντάξεων χαμηλοσυνταξιούχων) και περικοπές που εξουδετερώνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ώστε να μη μεγαλώσει το έλλειμμα (κωδικοί προϋπολογισμού και χτύπημα λαθρεμπορίου).

4 Δημόσια περιουσία: Η αξιοποίησή της αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ, καθώς το μνημόνιο μειώνει το έλλειμμα (με τον λιγότερο αποτελεσματικό τρόπο), αλλά μεγαλώνει το χρέος στο 149% το 2014 (ή 139% με αναθεώρηση ΑΕΠ) έναντι 115% το 2009. Μόνο το πακέτο αυτό στοχεύει στην άντληση 50 δισ. ευρώ από περιουσία συνολικής αξίας 300 δισ. ευρώ, μάλιστα με 5 δισ. ευρώ από άμεση εκμετάλλευση, χωρίς το Δημόσιο να χάσει την κυριότητά τους. Και ως παραδείγματα ανέφερε: 10 δισ. ευρώ από τα ανεκμετάλλευτα 2.058 (επί συνόλου 2.490) ακίνητα των νοσοκομείων και των φορέων Πρόνοιας, τα 175 στρέμματα από το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων Βούλας (όραμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή), τα κτίρια αξίας 12,1 δισ. ευρώ του ΟΣΕ, τα ακίνητα αξίας 272 δισ. της ΚΕΔ και τα κληροδοτήματα. Η αξιοποίησή τους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τουριστικές κατοικίες για αγοραστές υψηλής εισοδηματικής στάθμης, αλλά και η αξιοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων, μαρινών. Απώτερος στόχος, η μείωση του χρέους κατά 10% ή 30 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, στο 110% του ΑΕΠ έπειτα από 2 χρόνια αντί 140-150% του ΑΕΠ έπειτα από 4 χρόνια που υπόσχεται η κυβέρνηση.

5 Αναπτυξιακά: Μέτρα που βελτιώνουν το ψυχολογικό κλίμα και υποκινούν την ανάπτυξη. Τα εντοπίζει σε εξόφληση οφειλών του Δημοσίου (με ομόλογα προεξοφληθέντα από χρηματοδοτούσες τράπεζες και αναχρηματοδοτηθέντα από την ΕΚΤ) προς κατασκευαστές, προμηθευτές νοσοκομείων, επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις ιδίως εξαγωγικές και επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου προς ενίσχυση της ρευστότητας. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνει την ψήφιση του επενδυτικού νόμου με ισχυρά φορολογικά κίνητρα, την καταπολέμηση του παραεμπορίου, τη μείωση των φόρων (ΦΠΑ, καύσιμα, εισοδήματος) και το χτύπημα της φοροδιαφυγής μετά την απαλλαγή από το Μνημόνιο.
(πηγη Ελευθεροτυπια)